Stomatološke ordinacije u ulozi turističkih agencija

U Srbiju sve više stranaca dolazi po razne lekarske usluge, što je u poslednjih par godina našu zemlju učinilo jednim od centara tzv. zdravstvenog turizma. Zdravstvene usluge koje se strancima najčešće pružaju jesu iz oblasti stomatologije, oftalmologije i estetske hirurgije.

Da je lečenje u Srbiji popularno među strancima, primetile su privatne klinike, pa se tako u ponudi velikog broja stomatoloških ordinacije u Nišu našao dentalni turizam.

Kao glavne razloge odabira naše zemlje za ove vrste poseta, gosti iz inostranstva navode kvalitet ovdašnjih stručnjaka, ali i neuporedivo niže cene nego u njihovim zemljama. Cena je, sa uračunatim troškovima puta, smeštaja i boravka u Srbiji, i do nekoliko puta niža od cene stomatološke usluge u zemljama Evrope iz kojih pacijenti dolaze.

Srbija nudi oko 2000 medicinskih usluga, bilo da su to pregledi, dijagnostika ili medicinske intervencije različite kompleksnosti. Najveće interesovanje je za domaće stomatologe, oftalmologe,plastične hirurge, ortopede i fizijatre, kardiologe, ali i za rehabilitaciju u banjama.

Srbija nudi oko 2000 medicinskih usluga, bilo da su to pregledi, dijagnostika ili medicinske intervencije različite kompleksnosti. Najveće interesovanje je za domaće stomatologe, oftalmologe,plastične hirurge, ortopede i fizijatre, kardiologe, ali i za rehabilitaciju u banjama.

„Svi dolaze zbog jeftinijeg lečenja, jer su razlike u ceni enormne. Odnos cena je 1:10, što znači da intervencije koje u Nišu koštaju od 60 do 80 evra, u Nemačkoj i Švajcarskoj koštaju između 600 i 800! Najčešće dolaze zbog većih intervencija, zainteresovani uglavnom za protetičke usluge, tj. intervencije vilica i izrade proteza“, kaže dr Stevan Conić iz stomatološke ordinacije Just smile.

Do sada su, kako navodi, najviše pacijenata imali iz Nemačke i Švajcarske, među kojima ima naših ljudi, i onih koji su rodom iz ovih zemalja.

„Desilo se da je čovek iz Francuske došao u Niš samo zbog jednog zuba koji je trebalo da izvadi. Tamo je zakazao pregled, koji je prilično platio, a vađenje mu je zakazano za nedelju dana. On nije mogao više da trpi i pije lekove, pa je seo u auto i došao kod mene. Izvadili smo zub za pet minuta, a koštalo ga 1000 dinara“, rekla je dr Aleksandra Filipović iz ordinacije Dental room iz Niša.

Ona dodaje da strani gosti hostela koji se nalazi u blizini ordinacije često svrate da pitaju za cene i onda ostanu koji dan duže da bi sredili zube, pa za to vreme i obilaze grad. „Strani gosti odlaze zadovoljni kvalitetom pruženih usluga, ali bez odgovora na pitanje kako se meni uopšte isplati da se bavim stomatologijom sa ovim cenama“, rekla je dr Filipović.

Neke ordinacije pored stomatoloških usluga, svojim pacijentima iz inostranstva nude besplatan smeštaj u vreme trajanja intervencije, kao i obilazak grada i regiona uz angažovanje vodiča i prevodioca.

Foto: printscreen Dr. Nadica Vučić

Foto: printscreen Dr. Nadica Vučić

Iz stomatoloske ordinacije Dr Nadica Vučić kažu da se broj pacijenata iz inostranstva znatno povećao od kako uz stomatološke usluge nude besplatni smeštaj i obilazak grada. „Za ortodontske radove pacijenti dolaze i iz Amerike, Švajcarske, Nemačke, Austrije, zato što su cene tamo astronomske. Posete pacijenata iz inostranstva su češće kada im se ponude usluge besplatnog smeštaja i obilaska grada, zato je širenje medicinskog turizma vrlo bitno“, kaže dr Nadica Vučić.

Na sajtovima niških stomatoloških ordinacija, pored ponude stomatoloških usluga, gosti iz inostranstva mogu dobiti informacije o cenama avio-karata, smeštaju, ali i turističkim lokacijama koje u Nišu mogu obići, te se čini da sve više podsećaju na sajtove turističkih agencija.

Cene stomatoloških usluga kod nas i u inostranstvu; Foto: prinscreen Dr. Nadica Vučić

Cene stomatoloških usluga kod nas i u inostranstvu; Foto: printscreen Dr. Nadica Vučić

Osim zbog usluga stomatologije, inostrani gosti dolaze i zbog jeftinijih oftalmoloških intervencija. Prema rečima PR niške klinike „Maja“ Jelene Kuppers, stranci uglavnom dolaze zbog operacije katarakte, glaukoma i zbog laserskog skidanja dioptrije. Kao i kod stomatoloških usluga, i ovde je cena presudni faktor.

„Razlike u ceni su znatne, u nekim slučajevima i i do šest puta veće u zemljama Evrope. Operacija katarakte u Nemačkoj košta između pet i šest hiljada evra, a kod nas je oko 1.800 evra“, kaže Jelena Kuppers.

Ona je još naglasila da Srbija jeste povoljna kada je reč o medicinskom turizmu, ali da on predstavlja potpuno neiskorišćen potencijal ovog regiona i cele zemlje.

Kako navode privatnici, grad i država morali bi da pokažu veće interesovanje, jer je ovaj vid turizma u usponu i mogao bi biti koristan kako za ordinacije, tako i za sam grad.

„Naš obim posla se povećao od kako je niški aerodrom napredovao. Ipak, bilo bi dobro da se i država i grad više uključe i zainteresuju. Ljudi koji dolaze zbog stomatoloških ili drugih zdravstvenih problema ostaju u našem gradu po nekoliko dana. Mi plaćamo velike poreze državi, a država ima dupli benefit – i turizam i porez od privatnih ordinacija“, objašnjava stomatolog dr Conić.

Direktor Turističke organizacije Niš Uroš Parlić kaže da je, u odnosu na Evropu i zemlje u okruženju, u Nišu nedovoljno razvijen medicinski turizam.

Direktor Turističke organizacije Niš Uroš Parlić

Direktor Turističke organizacije Niš Uroš Parlić

Jedan od preduslova za razvoj te vrste usluga je infrastruktura. Kada govorimo o banjskom turizmu kao segmentu medicinskog turizma, nedostatak većih kapaciteta predstavlja glavnu prepreku za dalji razvoj. Niški aerodrom bio je važan preduslov za razvoj ove vrste turizma, a kako se broj destinacija povećava, očekuje se da privatna inicijativa medicinskih specijalističkih ordinacija svojom ponudom postavi medicinski turizam na mapu ponuda u Nišu. Jedan od problema koji je postojao je „neprepoznavanje“ medicinskih usluga u Srbiji od strane evropskih fondova osiguranja, što je bitno zbog refundacije troškova pacijenata koji bi o trošku osiguranja koristili usluge u Nišu“, objašnjava Parlić.

Ukoliko bi se rešilo pitanje osiguranje pacijenata, ali i sertifikovanja klinika, kao i brojne zakonodavne prepreke, poput one da se stranci ne mogu operisati u državnim bolnicama, Srbija bi privukla više turista, koji u našu zemlju dolaze zbog kvalitetne zdravstvene usluge koju plaćaju i do 10 puta jeftinije nego kod kuće. Činjenica da bi dolaskom stranaca u Srbiju zaradile sve zdravstvene ustanove, privatne klinike, bolnice, ordinacije i banje, ali i turističke organizacije, obezbeđuje zdravstvenom turizmu mesto među velikim privrednim potencijalima srpske medicine i ekonomije.

Tekst je realizovan u okviru projekta „Predstavljanje privrednih potencijala Srbije u inostranstvu kroz portal dijasporanavezi.rs“ koji sufinansira Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije