Srpski filmski festival Čikago 2019. održava se od 6. do 8. decembra. I ove godine na festivalu će se prikazivati filmovi najpoznatijih i najpopularnijih srpskih glumaca i producenata, pa će ovogodišnji festival otvoriti Miloš Biković, a publika će moći da uživa u jednom od najnovijih ostvarenja u kome on glumi – filmu „Balkanska međa“.

Festival će posetiti i Petar Ristovski, režiser filma „Kralj Petar I“, nominovanog za Oskara, zatim Miodrag Radonjić, producent „Balkanske međe“, Danica Ristovski, glavna ženska uloga u filmu „Kralj Petar I“, i mnogi drugi. Posetioci festivala moći će da pogledaju i filmove „Delirijum Tremens“, „Tesla Nation“, „Taksi bluz“, i animirano-dokumentarni film „Prema svetlosti“, koji predstavlja složenu priču o odnosu Mihajla Pupina i Nikole Tesle kroz prizmu duhovnog razvoja čoveka.

Ovo je jedini filmski festival u SAD na kojem se prikazuju i promovišu najnovija dostignuća srpske kinematografije i na kome svake godine prikazujemo film koji će biti predstavnik Srbije u Holivudu za Oskara. Da festival ima veliki odziv među srpskom dijasporom i njenim prijateljima Amerikancima, potvrđuje i činjenica da su nam svake godine sve projekcije unapred rasprodate“, kažu organizatori festivala i dodaju da manifestaciju podržavaju Vlada Republike Srbije, Ministatstvo za kulturu, Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za dijasporu, Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu, Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu, Guverner države, gradonačelnik Čikaga, kao i Chicago International film festival.

Od osnivanja 2013. godine ovaj festival postao je uspešan edukativni, kulturno-zabavni događaj, koji povezuje čikašku publiku sa Srbijom kroz film, umetnost i tradiciju. U tri dana festivala, publika se susreće sa srpskim rediteljima i glumcima, a nakon projekcije filma imaju priliku i da razgovaraju“, stoji u saopštenju organizatora.