Na inicijativu Toma Rakočevića, člana provincijskog Parlamenta iz redova Nove demokratske partije (NDP), na sednici od 3. juna održanoj u Torontu, 10. jul, dan rođenja velikog svetskog naučnika, proglašen je Danom Nikole Tesle u Ontariju (Kanada). Zakon, koji je stupio na snagu odmah, potpisala je Elizabet Doudsvel, zamenik guvernera za najveću i najmnogoljudniju provinciju u Kanadi.

Odluka Parlamenta Ontarija da se 10. jul proglasi Danom Nikole Tesle u Ontariju, rezultat je zalaganja brojnih pojedinaca i društvenih organizacija, prvenstveno iz srpske zajednice u Kanadi, koji su proteklih godina aktivno delovale da se ime Nikole Tesle postavi na pijedestal koji mu i priliči.

Zakon o Danu Nikole Tesle dobio je snažnu i jednoglasnu podršku, pošto su narodni poslanici u zanosu govorili o uticaju Nikole Tesle ovde u Ontariju i širom sveta, a delili su i mnoge pozitivne izjave i priznanje srpske zajednice ovde u Ontariju. Sa ovim važnim proglašenjem na nama je da budemo i odlučni i kreativni u svojim idejama i projektima da širimo ideje Nikole Tesle, jednog od najvećih i najuticajnijih svetskih umova koji su ikada postojali. Neka njegov život i delo budu inspiracija za buduće generacije“, kaže Tom Rakočević.

Kad je Hamilton u pitanju, posebne zasluge u negovanju imena i dela Nikole Tesle imaju NTEC i predsednik ove organizacije Veroslav Vik Đurđević. Sa ovim važnim proglašenjem na nama je da budemo i hrabri i kreativni u svojim idejama i projektima da širimo ideje Nikole Tesle, jednog od najvećih i najuticajnijih svetskih umova koji su ikada postojali. Neka njegov život i delo budu inspiracija za buduće generacije.

Proglašenje Dana Nikole Tesle u Ontariju važan je korak ka uvođenju Nikole Tesle u obrazovni sistem Ontarija. Jedna od ključnih poruka Parlamentu Ontarija od članova ovog zakonodavnog tela bila je potreba za školovanjem mlade generacije“, kaže Veroslav Vik Đurđević.

Ovo bi mogla da bude prilika da škole širom Ontarija prepoznaju Dan Nikole Tesle i iskoriste ga za šire naučno obrazovanje. Nikola Tesla Education promoviše upravo taj element od našeg osnivanja 2015. Dosegli smo hiljade učenika i ustanovili još stotine nagrada i stipendija sa imenom Nikola Tesla. Ovim novim razvojem nadamo se da će školski odbori i prosvetni radnici delovati po preporuci zakonodavnog tela Ontarija. Studenti zaslužuju da ih Teslino delo obrazuje”, rekla je Monikue Tailor, MPP Hamilton Mountain, tokom debate.

Istovremeno, ne treba da zaboravimo da se 10. jul već dugo obeležava kao Dan Nikole Tesle u Najagra Folsu, što potvrđuje da su inicijative naših građana, koje su vredne svake pohvale, ipak živele na prostoru Ontarija, ali su sada, usvajanjem zakona, dobile svoj pravi pečat i dimenziju. Radovalo bi me da se ovaj datum svečano obeležava širom Ontarija i Kanade, jer je genijalni um Nikole Tesle učinio lakšim život svim ljudima na svetu“, kaže Njegova Ekselencija Dejan Ralević, ambasador Srbije u Kanadi.

Više o ovome možete pročitati ovde.

Izvor: RTS