Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina zvanično su otvorili 11. Konferenciju srpske medicinske dijaspore u Belom Dvoru. Konferenciju je preko interneta pratilo više od 1.000 lekara, uz učešće eminentnih predavača iz inostranstva i regiona.

Konferencija je svečano otvorena obraćanjima Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Katarine, koji su pozdravili učesnike i sve prisutne i zahvalili im na velikoj pomoći i podršci ovoj tradicionalnoj Konferenciji.

Na svečanom otvaranju obratili su se i dr Mirsad Đerlek, državni skeretar u Ministarstvu zdravlja, prof. dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Marijan Ivanuša, direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu, dr Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije, prof. dr Ida Jovanović, članica Kraljevskog lekarskog odbora, kao i lekari sa klinike Mejo, prof. dr Dušica Babović – Vuksanović i prof. dr Vesna Garović.

Dvodnevna konferencija se održava pod pokroviteljstvom Njihovih Kraljevskih Visočanstava prestolonaslednika Aleksandra i princeze Katarine, u organizaciji Fondacije Nj.K.V. princeze Katarine, uz podršku Ministarstva zdravlja, Lekarske komore Srbije, Svetske zdravstvene organizacije, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ministarstva spoljnih poslova i Kraljevskog medicinskog odbora.

Jedanaesta Konferencija srpske medicinske dijaspore pokriva širok spektar područja koja utiču na zdravstvenu i socijalnu zaštitu sa posebnim osvrtom na pandemiju COVID-19, kao i na iskustvo i znanje stečeno u borbi protiv ovog virusa.

Izvor: RTS