Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije potpisalo je protokol o saradnji sa predstavnicima Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) prema kom će naši studenti sa inostranih univerziteta moći da obavi stručnu praksu  u srpskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i pohađa Diplomatsku akademiju. 

Cilj je identifikovanje svakog mladića i devojke iz Srbije koji studiraju u inostranstvu i koji izražavaju želju da se vrate u otadžbinu, da se zaposle, rade, žive, podižu porodicu i postižu svoje profesionalne uspehe, izjavio je Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković 

„Ovo će predstavljati jedan od ozbiljnih prioriteta u našem budućem delovanju”, rekao je Selaković ovom prilikom.

Ovaj protokol omogući će razne vidove saradnje, od obavljanja stručne prakse u našim ambasadama i generalnim konzulatima, do učešća u sticanju specijalističkih znanja na Diplomatskoj akademiji po povratku sa studija u inostranstvu, ali i povezivanje naših mladih stručnjaka iz inostranstva sa poslodavcima u Srbiji.

U budućem periodu, a na osnovu danas potpisanog Protokola o saradnji, posebnu brigu vodićemo o našim studentima u inostranstvu, i ta briga ogledaće se u našem delovanju koje je usmereno prvo ka tome da budemo dobar servis njima u mestima gde se nalaze naša diplomatsko-konzularna predstavništva, ali i delovanje na planu njihovog vraćanja u otadžbinu, jer je Srbiji potrebna još veća intelektualna snaga koju upravo stiču i nose naši mladi ljudi na studijama u inostranstvu“, rekao je Selaković.

Predsednik OSSI Aleksandar Ljubomirović naglasio je da je učinjen veliki korak ka okupljanju srpskih studenata koji su trenutno na studijama u inostranstvu, i upućena poruka da studenti u inostranstvu nisu zaboravljeni od svoje matice, te da će MSP u narednom periodu uraditi sve da olakša povratak našim studentima u Srbiju.

Prema anketi koju je sprovela OSSI 2020. godine, 31 odsto srpskih studenata koji trenutno završava obrazovanje u inostranstvu želi da se vrati u Srbiju.

Na nama je da u saradnji sa MSP učinimo sve što je u našoj moći da te studente vratimo ili da ih barem ohrabrimo na povratak u Srbiju. Ove godine izradićemo platformu koja će okupiti oko 40.000 naših studenata u inostranstvu, a drugi korak je da te studente povežemo sa našim institucijama i firmama u Srbiji“, rekao je Ljubomirović.

Prema Ljubomirovićevim rečima, želja za povratak postoji, jer ova generacija studenata je patriotski nastrojena i želi da doprinese razvoju srpskog društva, ekonomije i političke scene.

Izvor: RTS