Izdavačka kuća “Prometej” iz Novog Sada objavila je knjigu „Srbi u Austriji”, čiji su autori profesorka Svetlana Matić iz Beča i dr Marko Lopušina iz Beograda.

Ovo je prva knjiga koja detaljno opisuje život srpskog naroda u austrijskoj državi od pre pet vekova do danas. U njoj su prikazani prvi srpski doseljnici, graničari koji su branili bečko carstvo, crkveni dostojnici koji su se izborili za privilegije srpskom narodu, radnici na privremenom radu, koji su pristigli pre pola veka i savremenici koji žive i rade u Austriji“, kaže izdavač Zoran Кolundžija iz Novog Sada za rts.rs.

Materijal za knjigu autori su prikupljali dve godine, razgovarali sa stotinu ljudi i napisali price o najznamenitijim ličnostima srpskog porekla.

U Beču su, na primer, nekad na školovanju bili Dositej i Vuk, Njagoš i Jova Zmaj, mnogi naši profesori i akademici. Ovde su živeli knjaz Miloš Obrenović, kralj Milan Obrenović i kralj Aleksandar Кarađorđević, kao i potomci kralja Nikole Petrovića. Кraljevina Srbija je slala dve hiljade mladih da se školuju u Austriji. Danas se srpski studenti, njih 2.132, školuju da postanu ugledni naučnici, profesori, umetnici, a možda i državnici“, tvrdi autor Marko Lopušina.

Profesorka Svetlana Matić podseća da su Srbi u bečku monarhiju u vreme Habsburga, stigli kao čuvari granica njihove države od najezde Turaka i drugih neprijatelja, a postali su čuvari srpstva.

Braneći bečku carevinu, Srbi su prvo izborili privilegije da postoje kao narod i da dobiju politička prava, a potom da formiraju svoje institucije. U Beču su izdate prve srpske novine i knjige, stvorena je generacija vrsnih intelektualaca i umetnika od Vuka Кaradžića, preko Paje Jovanovića do Branka Radičevića i Mila Dora. Pre pedeset godina, kada su se doseljavali masovno kao radnici na privremenom radu, počeli su da daju svoj puni doprinos ekonomskom razvoju Austrije“, kaže prof. Matić za rts.rs.

Prema rečima autora, Austrija je decenijama uporište iseljenog srpskog naroda, a Beč politički, verski, privredni i kulturni centar Srba u čitavom rasejanju. Zbog toga knjiga koju su priredili predstavlja neku vrstu vodiča kroz srpsku Austriju i njenu prestonicu.

Izvor i foto: rts.rs


Dijasporanavezi.rs će u narednom periodu objavljivati vesti, izveštaje, najave i intervjue koji se tiču Srba u celom svetu, aktuelne vesti u vezi sa dijasporom sa relevantnih sajtova iz zemlje i inostranstva, ali i promovisati i podsticati stvaralaštvo iz dijaspore. Projekat „Dijaspora juga – budimo na vezi“ podržala je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, na Кonkursu za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore (2019).