Obeležavanje osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve u Beču prilika je da se ukaže na snažne veze koje srpski narod i crkva neguju. Prosalvu organizuju crkve u Beču, Eparhija austrijsko–švajcarska i SPKD Prosvjeta Austrija.

Obeležavanje jubileja počinje 6. decembra otvaranjem izložbe u Sabornom hramu Svetog Save, na drugom spratu, u 18 sati. U pitanju je izložba slika i objekata akademskog slikara Stanka Rodića pod nazivom „Hilandaru u pohode”, koja će moći da se vidi i narednih nedelja.

Promocija knjige „Trilogija o Nemanjićima”, autora Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića zakazana je za isti dan i u istoj zgradi, na četvrtom spratu, u 19:30.

U subotu, 7. decembra u Hramu rođenja Presvete Bogorodice otvara se izložba o Milutinu Milankoviću. Ovo je prvi put da se u Austriji održava izložba o jednom od najvećih srpskih naučnika, a postavku čini arhivski materijal iz oblasti kojima se on bavio, kao i lične stvari, fotografije, prepiske sa poznatim svetskim naučnicima i drugo.

“Izložba prikazuje period od dolaska Milutinovih predaka u jednoj od srpskih seoba, školovanje u Dalju, Osijeku i Beču, kao i građevinsku aktivnost u Beču. Predstavljen je arhivski materijal iz oblasti u kojima su odslikane Milankovićeve naučne misli, od kojih se neki prvi put pojavljuju u javnosti, a posebnu vrednost imaju materijali prikupljeni u Umetničko-istorijskom muzeju u Beču i Arhivu Mađarske akademije nauka u Budimpešti”, prenosi rts.rs.

Nakon otvaranja izložbe za 19 sati zakazana je Svečana akademija u Hramu rođenja Presvete Bogorodice, a obeležavanje 800 godina od autokefalnosti SPC završava se liturgijom u 9:30.

Izvor i foto: rts.rs