Prva edukativna platforma o srpskom kulturnom nasleđu „Srpski kulturni identitet“ namenjen je srpskoj deci i omladini odrasloj u dijaspori. Ova platforma treba da upozna mlade ljude sa srpskom kulturom, informiše ih o istoriji i aktuelnim temama iz Srbije i da ih na taj način uključi u društveni život matične zemlje.

Zbog načina života kakav nameće savremeno doba, kao i globalizacije u čitavom svetu, mladi često zaboravljaju svoje korene i nacionalni identitet. Takođe, nisu retki slučajevi da roditelji, što zbog nedostatka vremena, što zbog neinformisanosti, ne prenose svojoj deci znanja o kulturi svog naroda, niti kulturne vrednosti. Upravo zbog toga ovaj projekat bi trebalo da osavremenjuje srpski identitet, kako ne bi ostao zamrznut u onom vremenu u kojem su roditelji ili preci otišli u neku drugu zemlju.

U svojoj prvoj fazi projekta, biće prilike da se sazna više o srpskom kulturnom identitetu iz ugla istoričara Nemanje Starovića i Petra Đorđeva. Projekat je realizovan u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije, Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i firmom LESTE, koja je specijalizovana za elektronsku edukaciju, dok sam projekat sprovodi Udruženje „Generator Ideja Sintezis“.

Sav sadržaj je potpuno besplatan korisnicima koji žele da se edukuju o srpskom kulturnom nasleđu i dostupan putem linka.

Foto i tekst: rts.rs