Proučavanje zajedničke istorije Srba i Norvežana tokom Drugog svetskog rata kroz očuvanje kulturno-istorijske baštine ovih naroda teme su koje će se obrađivati na online časovima koji za polaznike srednjih škola iz Norveške kreću naredne nedelje.

Ova nastava, koja će se održavati preko Skajpa, deo je projekta „Кulturno-istorijski most Srbija – Norveška“, koju organizuju Društvo Srba i prijatelja Srbije sa sedištem u Bergenu, Akademska srpska asocijacija Grada Niša i Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu.

Planirano je da u svakoj pojedinačnoj video konferenciji učestvuje jedan nastavnik, odnosno student istorije sa Departmana za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu, jedan gimnazijalac iz Srbije i jedan srednjoškolac iz Norveške. Obrađivane nastavne jedinice biće vezane za kulturno-istorijske veze Srbije i Norveške tokom Drugog svetskog rata. Polaznici će polagati ulazni i izlazni test znanja. Nakon završetka kursa, učenici i nastavnici dobijaju sertifikat od Filzofskog fakulteta u Nišu i Akademske srpske asocijacije o učešću na projektu, a nastavnici i 6 ESPB uz dodatak diplomi“, kažu iz Akademske srpske asocijacije.

Časovi će se održavati dva puta nedeljno sve do 20. decembra ove godine i trajaće po 45 minuta, a termine će dogovarati nastavnici i učenici. Tehničku podršku za kvalitetno odvijanje časova pruža Visoka tehnička škola strukovnih studija iz Niša.

Za sve dodatne informacije o ovom prijektu zainteresovani mogu da se obrati Akademskoj srpskoj aocijaciji putem mejla: asasocijacija@gmail.com. Ovaj projekat podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Foto: pixabay.com