Na ulicama najpoznatijeg emirata se od septembra ove godine mogu videti električna vozila “Dubai taksi korporacije”, koja nose ime velikog srpsko-američkog naučnika Nikole Tesle. Prema pisanju bliskoistočnog portala eks-jugoslovenske emigracije “BIRO”, taksi automobila marke “tesla” u Dubaiju za sada ima 50, i to 25 sedana “es” i 25 krosovera “iks”. Dodatnih 75 biće obezbeđeno do kraja 2018, a još toliko do decembra 2019.

Dve stotine “tesla” taksija do 2019. godine deo su vizije vladara emirata Dubai i premijera i potpredsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Muhameda ibn Rašida el Maktuma, da Dubai postane najpomodniji grad na svetu.

Ovakva vrsta prevoza se trenutno može naručiti samo na aerodromu, ali će u bliskoj budućnosti to biti moguće iz celog Dubaija. U “tesla” taksiju start staje 25 AED, što je taksi standard, ali je cena po kilometru 5 AED. Nadležni obećavaju da će po rasprostranjenju posla ona biti redukovana.

Oba modela mogu da pređu 400 kilometara sa jednim punjenjem, koje traje od tri do četiri sata na nekom od 105 punjača širom grada, uključujući i jedan na aerodromu i jedan u sedištu korporacije. Vozači “tesla” taksija su specijalno obučeni za upravljanje električnim vozilima i njihova smena ne traje više od osam sati.

Do kraja 2019. godine, oni će uživati niz beneficija, poput besplatnog punjenja, parkinga i putarine, što su zajedničkim snagama obezbedile RTA Dubai (Roads and Transport Authority) i DEWA (Dubai Electricity and Water Authority).

Tekst: BIRO i Dijaspora na vezi
Foto: Dubai Business TW
Video: Khaleej Times