Slike, crteži, skulpture, kolaži, kao i instalacije i fotografije srpskih umetnika, moći će da pogledaju i Parižani u okviru izložbe koja je otvorena početkom septembra u muzeju Halle Saint Pierre.

Ljubiteljima umetnosti autsajdera i art singulara, u okviru ove postavke,  biće predstavljena izložba Turbulencije na Balkanu, a postavku čine dela 25 srpskih umetnika. “Ovo predstavlja najznačajniju izložbu srpskih umetnika u Parizu još od sedamdesetih godina prošlog veka, a biće predstavljeno preko 150 umetničkih dela”, poručuju organizatori.

Među izlagačima je Nebojša Stojković poznat pod pseudonimom Joškin Šiljan, poznati slikar iz Grdelice, a biće predstavljena i dela naših poznatih slikara klasične marginalne umetnosti poput Save Sekulića, Ilije Bosilj Bašičevića, Vojislava Jakića, Matije Staničića i drugih.

U organizaciji ove izložbe u Evropi, učestvovali su i Muzej naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, udruženje “Art Brut Srbija”, Narodni muzej Kraljevo, Muzej Šid, beogradska Galerija “Štab” i Udruženje “Matrijaršija”. Prema rečima organizatora, ova izložba predstavlja bogatu, raznoliku i kompleksnu alternativnu umetničku praksu vizionarskih, art brut i marginalnih umetnika sa Balkana.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ambasador Republike Srbije u Francuskoj i predstavnici Srpskog kulturnog centra u Parizu, koji će organizovati i prateće događaje dok traje izložba.

Izložba će biti otvorena do 31. jula 2018. godine.

 

Foto: VidiHod tim/ juznevesti.com

Izvor:juznevesti.com