Biblioteka grada Beograda je na javnom konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije odabrana da organizuje programske nastupe Srbije na četiri velika internacionalna sajma knjiga, među kojima je i moskovski.

Za ovogodišnji nastup Srbije na tridesetom, jubilarnom Međunarodnom sajmu knjiga u Moskvi, koji se održava od 6. do 10. septembra, Biblioteka je pripremila projekat “Dijalozi”, posvećen 125. godišnjici od rođenja Ive Andrića i 250. godišnjici od rođenja Filipa Višnjića.

Program nastupa Srbije

Četvrtak, 7. septembar od 13.00 sati, Književni salon (VDNH, Pavilјon 75)
Razgovor sa ruskim izdavačima koji objavlјuju dela autora iz Srbije
Učestvuju: predstavnici ruskih izdavačkih kuća, prevodilac prof. dr Irina Antanasijević i urednik programa Sanja Milić.

Petak, 8. septembar od 11.00 sati, Književni salon (VDNH, Pavilјon 75)
125 godina od rođenja Ive Andrića (1892–1975)
“Lirsko u delu Ive Andrića. Koliko je srpski nobelovac bio pesnik u pripovetkama i u romanima koji su osvojili svet i snažno uticali na srpsku književnost druge polovine XX veka”
Učestvuju: profesor Filološkog fakulteta i upravnik Univerzitetske biblioteke u Beogradu Aleksandar Jerkov, pesnik Dragan Jovanović Danilov i urednik programa Sanja Milić. Razgovor će prevoditi prof. dr Irina Antanasijević.

Subota, 9. septembar od 11.00 sati, Štand Republike Srbije (VDNH, Pavilјon 75)
250 godina od rođenja Filipa Višnjića (1767–1834)
“Pesnička tradicija i savremena poezija u Srbiji”
Učestvuju: pesnik Dragan Jovanović Danilov, profesor Filološkog fakulteta i upravnik Univerzitetske biblioteke u Beogradu Aleksandar Jerkov i urednik programa Sanja Milić. Razgovor će prevoditi prof. dr Irina Antanasijević.

Tekst: Biblioteka grada Beograda
Foto: VDNH