Muzej srpske diplomatije posetila je grupa dece i omladine iz srpske dijaspore u Kanadi, članovi Akademije srpske narodne igre, koju je predvodio umetnički direktor i koreograf Miroslav Bata Marčetić. U višedecenijskom radu sa decom i omladinom, Akademija se kroz radionice, narodne igre i izvorne pesme bavi očuvanjem srpskog jezičkog, kulturnog i verskog identiteta. 

Pomoćnik ministra ambasador Aca Jovanović pozdravio je šezdeset tročlanu grupu dece i omladine, uzrasta od 5 do 22 godine, kao i njihove roditelje. Poželevši im dobrodošlicu, istakao je da je Srbija ponosna na doprinos i ostvarenja Akademije srpske narodne igre iz Toronta, koja ostvaruje širom Severne Amerike i sveta. Ukazao da je Matica zahvalna Akademiji, ali i igračima i njihovim roditeljima, što nisu zaboravili srpski jezik, što sa ponosom čuvaju svoje poreklo i redovno dolaze na turneje po Srbiji i okolnim zemljama.

U znak pažnje za istrajnost u plemenitoj misiji očuvanja srpskog jezika, tradicije i kulture među mladima i posvećenost jačanju veza dijaspore i matice, Miroslavu Bati Marčetiću uručena je  monografija Muzeja srpske diplomatije.

 

Izvor i foto: www.rts.rs