Internacionalni džez festival Nišville promovisan je u u Sofiji 29. jula velikim koncertom u centralnom gradskom parku u blizini teatra Ivan Vazov.

Bugarskoj publici su se predstavili niški izvođači, koji će nastupati na ovom festivalu od 11. do 14. avgusta. Sastavi Jayus Jazz, Benny Brickmann band i DJ Loptica zabavljali su publiku gotovo četiri sata. Najveća atrakcija ipak su bili trubači Gorana Cekića, koji su se nakon otvaranja koncerta prošetali pešačkom zonom. Svirajući neke od najvećih hitova srpske trube, izazvali su pravu euforiju kod prolaznika.

IMG_1620

Podršku niškim muzičarima dala je i poznata bugarska džez pevačica Amalia Nenova, koja je pevala sa Benny Brickmann bendom, a na Nišvillu će nastupiti 12. avgusta sa bendom Dirty Purchase. Nekoliko hitova otpevao je i poznati bluzer u Sofiji Vasko The Patch, koji će sa svojim bendom Poduene blues band nastupati u glavnom programu u četvrtak, 11. avgusta, ali i u petak, 12. Avgusta, u niškom Kazneno-popravnom zavodu.

Koncertu u parku prethodila je konferencija za novinare u Ambasadi Republike Srbije u Sofiji, i to prvi put od osnivanja Nišvilla. Direktor festivala Ivan Blagojević predstavio je bugarskim i ruskim novinarima program ovogodišnje manifestacije.

„Verujem da smo ovim koncertom uspešno najavili Nišville. Narednih godina ćemo ne samo u Sofiji već i u ostalim gradovima gde postoji potencijalna publika nastupati i promovisati festival. Večeras nam je cilj bio da upoznamo građane Sofije sa ovim jedinstvenim festivalom i da im pokažemo zašto je Nišville među top 10 evropskih džez festivala“, rekao je Blagojević.

IMG_1630

Nišville je ljubiteljima džeza u Sofiji ponudio i specijalnu cenu od 90 evra, koja uključuje komplet karata za četiri festivalske večeri, smeštaj i hranu.

Prvo predstavljanje niškog džez brenda organizovano je u saradnji sa Turističkom organizacijom Niša, čime su predstavljeni i turistički potencijali našeg grada.