Najmanje 36 ljudi je u ubijeno, a 147 povređeno u trostrukom samoubilačkom napadu i napadu vatrenim oružjem na istanbulskom aerodromu Ataturk, pri čemu turski premijer Binali Jildirim navodi da prvi znakovi ukazuju da je reč o napadu takozvane Islamske države.

Dvojica napadača počela su sinoć oko 22 sata da pucaju po ulazu međunarodnog terminala aerodroma u Istanbulu, da bi se zatim razneli eksplozivom, saopštile su turske vlasti, a prenela agencija AFP.

To je najsmrtonosniji od četiri teroristička napada u Istanbulu od početka godine, od kojih su za dva odgovorni džihadisti, a za jedan je odgovornost preuzela kurdska militantna organizacija.

Iako zasad niko direktno nije preuzeo odgovornost za sinoćnji napad, “dokazi upućuju na IS”, rekao je premijer Jildirim po dolasku na lice mesta.

On je naveo da među poginulima ima stranaca, ali nije izneo više detalja.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag je naveo da je u napadu povređeno 147 ljudi.

Zbog napada su otkazani svi letovi sa Ataturka, jednog od najprometnijih aerodroma u Evropi.

Jildirim je naveo da su bombaši samoubice do aerodroma stigli taksijem, a zatim otvorili vatru na putnike iz automatskog oružja, nakon čega su se razneli.

Na snimcima sa bezbednosnih kamera, koje su osvanule na društvenim mrežama, vidi se trenutak kad je odjeknula jedna od dve eksplozije.

Na jednom snimku se vidi velika vatrena lopta od eksplozije na ulazu u zgradu terminala, a zatim prestravljeni putnici koji beže.

Na drugoj se može videti napadač obučen u crno kako utrčava u zgradu terminala, a zatim pada na pod pošto ga je, kako izgleda, pogodio policijski metak, nakon čega se raznosi eksplozivom.

Drugi turski zvaničnik, međutim, ističe da je previše rano da bi se tvrdilo da postoji neka veza između ovog napada i Islamske države.

Guverner Istanbula rekao je da turske vlasti veruju da su napad izvela trojica bombaša samoubica, preneli su lokalni mediji.

Agencija Rojters navodi da je posle napada turski predsednik Redžep Taip Erdogan održao sastanak sa premijerom i načelnikom oružanih snaga u predsedničkoj palati.

NBC njuz, pozivajući se na svedoke, prenosi da se jedan policajac rvao sa jednim od bombaša pre nego što je aktivirao bombu.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag izjavio je da je prema informacijama kojima trenutno raspolaže “terorista na ulazu u međunarodni terminal prvo otvorio vatru iz kalašnjikova, a potom se razneo”, prenose agencije.
Agencija AP objašnjava da na turskim aerodromima postoje provere na dva mesta – na ulazu u terminal, a potom ispred izlaza za ukrcavanje u avion.

Zvaničnik turskog aerodroma je rekao da su neki od letova preusmereni posle napada, a turska privatna novinaska agencija DHA navodi da među ranjenima ima i policajaca.

Tekst: TANJUG