Privredna komora Srbije za novu detašmansku godinu, od 1. oktobra, izdavaće detašmane za rad u Nemačkoj domaćim kompanijama koje imaju potpisane ugovore sa partnerima u toj zemlji.

Novu uslugu PKS, po osvnovu javnog ovlašćenja na konferenciji za novinare predstavili su predsednik PKS Marko Čadež i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje je do sada izdavalo detašmane, prenelo je javno ovlašćenje Privrednoj komori Srbije, koja će ubuduće obavljati poslove raspodele detašmana našim kompanijama, uglavnom izvođačima građevinskih radova, koje imaju  potpisane ugovore sa partnerima u Nemačkoj, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.  Kvota za ovu detašmansku godinu iznosi oko 2.770 naših radnika, a sada ih je u Nemačkoj agažovano oko 2.000. Cilj da se dobiju i veće kvote i angažuje što veći broj radnika.

“Pored građevinskih radnika, želimo da povećamo i broj radnika koji se bave nekim drugim poslovima“, rekao je Čadež, ističući da su naše kompanije veoma cenjene u Nemačkoj.

Predsednik PKS je ukazao da je važno što je Ministarstvo za rad prepoznalo PKS kao instituciju koja će od sledeće detašmanske godine izdavati dozvole kompanijama i da je Privredna komora Srbije, u nastojanju da preduzećima pruži što bolji servis,   formirala radnu grupu za preuzimanje ovog posla.

Ministar Vulin je rekao da ministarstvo prepoznaje PKS kao svog partnera, budući da komora  okuplja poslodavce u Srbiji. “Ministarstvo rada može da izda odgovarajuća potrebna dokumenta, ali ne može da pomogne da neko nađe posao, predstavi na nekom tržištu ono što se proizvodi, a PKS u tome može da pomogne”, objasnio je Vulin.

On je naveo da je u Nemačkoj anagžovano najviše naših radnika u oblasti građevinske industrije i izrazio uverenje da će se kvota za angažman radnika u narednom periodu povećati. Vulin je podsetio da je donet  Zakon o upućivanju radnika na privremeni rad u inostranstvo i da je prošle godine oko 1140 radnika otišlo na privremeni rad u inostranstvo. Ove godine, do kraja maja 160 poslodavaca prijavilo je više od 4.000 radnika za rad u inostranstvu, što pokazuje da su poslodavci prepoznali da je zakon dobar, da pruža zaštitu i da treba da učestvuju u njegovoj realizaciji.

Direktor kompanije Enal elektro Enes Džanković, koja je dugogodišnji korisnik detašmana, rekao je da prenos ovlašćenja za njihovo izdavanje PKS pojednostavljuje procedure jer će na jednom mestu moći da se obave svi poslovi koji su se ranije obavljali na više mesta. Ta kompanija zapošljava oko 300 radnika i ima dogovorene poslove u Nemačkoj.

Sa Nemačkom je još 1988. tadašnja Jugoslavija potpisala bilateralni Sporazum o upućivanju radnika zaposlenih u domaćim firmama na privremeni rad na osnovu ugovora o izvođenju radova.

Izvor: PKS