Kulturna scena Bergena iz ugla predsednice Saveza srpskih udruženja u Norveškoj Dobrile Radulović

 Sredinom aprila smo sa zadovoljstvom organizovali predstavu beogradskog Zvezdara teatra „Sokin i Bosina“ u Bergenu, drugom gradu po veličini u Norveškoj.

Izuzetni komičari Sonja Knežević, Kalina Kovačević i Miloš Đorđević, predvođeni prvakinjom prestoničkog Narodnog pozorišta Ljiljanom Blagojević, ispunili su smehom salu u Bergenu.

Glumci u Bergenu

Posle fantastičnih gostovanja Svetlane Bojković, Rade Đuričin, Vjere Mujović i Aleksandra Srećkovića sa pretežno ozbiljnim i lirskim temama, Ljiljana i njena ekipa donele su nam radost i smeh u Bergen. Komedija, koja klasične bračne uloge muškarca i žene u balkanskom stereotipu izvrće, naišla je na odličan prijem, prvenstveno zahvaljujući duhovitosti i profesionalnosti glumačke ekipe. Mada, moram da dodam da je balkanski stereotip dominantnog muškarca u porodici daleko od skandinavskog standarda. Ono što nas najviše raduje jeste prijem i razumevanje mlađih gledalaca (druge generacije), koji su se od srca smejali zajedno sa svojim roditeljima. Često se kaže da se jezik poznaje dovoljno dobro kada se smeje istim šalama, pa nas raduje što su naša deca uživala tokom predstave na srpskom jeziku.

glumci scena

Predstavi je prethodio mali kulturni program, koji je sastavila harfistkinja Marija Kadović, a u kom su učestvovala upravo deca druge generacije iseljenika.

Imali smo tu sreću da su gosti nekoliko dana boravili u Bergenu, pa su imali prilike da prisustvuju solističkom koncertu gitariste Radoša Malidžana, ali i koncertu Bergenske filharmonije u kojoj hornu svira nas umetnik Danilo Kadović. Osim obavezne posete kuće najpoznatijeg norveškog kompozitora Edvarda Griga, odveli smo Ljiljanu i Kalinu na grob srpskih zatvorenika iz Drugog svetskog rata.

glumci groblje

Glumačka ekipa prisustvovala je i svetoj liturgiji Srpske pravoslavne crkve u Bergenu i imala priliku da prisustvuje početku projekta popularizacije srpske duhovne muzike Srpskog akademskog društva.