U okviru „Meseca uspešnih Srba u Austriji“, niška publika je putem skajpa u sali bioskopa Kupina razgovarala sa biznismenom srpskog porekla Željkom Bobarom, koji živi u Beču. On je odrastao i školovao se u austrijskoj prestonici, a sada je uspešan preduzetnik, čija kompanija „Kocos Tehnology“ posluje u još 17 evropskih zemalja. Ovaj diplomirani inženjer elektrotehnike vodi multinacionalnu kompaniju koja se bavi proizvodnjom, razvijanjem i prodajom sistema za testiranje opreme koja proizvodi električnu energiju i sistema za lasersko praćenje kontrole kvaliteta. On je i predsednik Kluba srpskih privrednika u Austriji.

Upornost, profesionalan odnos sa kupcima i umrežavanje jeste ono što je potrebno za uspešan biznis“, rekao je Bobar na samom početku svog izlaganja, ali je dodao da je Srbima vrlo teško da se probiju na austrijsko poslovno tržište, zbog slabog poznavanja nemačkog jezika. Pored savladanog jezika, veština pregovaranja, poznanstva, veze, ali i novac, osnovni su uslovi dobrog preduzetništva, naveo je Bobar.

Osim mogućnosti dvomesečnog učenja nemačkog, moguće je otići na razne kurseve i obuke, a sve uz pomoć Kluba srpskih privrednika. Do sada je ovo udruženje pomoglo mnogim ljudima sa naših prostora da se povežu sa raznim poslodavcima i zaposle se.

Prisutnim studentima, kao i svim zainteresovanima, poručio je da mogu da mu pošalju CV mejlom i eventualno dobiju mogućnost da u njegovoj kompaniji budu praktikanti.

Anđela Stojanović