„Mesec uspešnih Srba u Austriji“ zvanično je počeo u Nišu video-konferencijom koju je održao Ivan Redi, arhitekta iz Graca i direktor arhitektonskog studija Ortlos. Ove konferencije mladim ljudima pružaju priliku da stupe u kontakt sa uspešnim ljudima iz dijaspore.

„Arhitekturu sam zavoleo pored oca. Kad god bi me neko pitao sta želim da budem kad porastem, govorio sam – arhitekta. Tada su svi govorili da ću biti isti kao tata i taj vid odobravanja me je dodatno motivisao“, kaže Ivan.

Sala niškog bioskopa „Kupina“ bila je mala da primi sve zainteresovane, a brojni studenti arhitekture dobili su od Redija i korisne profesionalne savete.

„Uvek treba naći pristup koji će vas izdvojiti od drugih. Svaki projekat treba da bude neki vid istraživanja, a ono postojeće kritički analizirajte“, dodaje Redi.

Pored saveta, prisutni su mogli da čuju i dosta toga o njegovoj karijeri i brojnim uspesima.

„Kao izuzetno mladi arhitekta izložio sam svoj rad na venecijanskom Bijenalu. To je mač sa dve oštrice. Sa jedne strane, velika čast, ali i veliki problem jer je pritisak ogroman“.

Ivan Redi je rođeni Nišlija i austrijski arhitekta, dizajner, umetnik, istraživač i predavač. Sin niškog poznatog arhitekte istog imena. Direktor je studija „ORTLOS Space Engineering“ sa sedištem u Londonu i Gracu, osnovan 2000. godine kao mreža interdisciplinarnih partnera, koji neprestano širi granice klasičnih arhitektonskih polja korišćenjem vrhunske tehnologije.

„Mesec uspešnih Srba u Austriji“ realizuje udruženje „Mladi ambasadori“ uz podršku Ministarstva za spoljne poslove, Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u region. Podršku ovom projektu dali su Francuski institut u Nišu, Ambasada Austrije u Beogradu i Ambasada Švedske u Beogradu.

Marta Savić