Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin razgovarao je sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj, i poručio im da mogu biti potpuno sigurni da je matica uz njih i da vodi računa o njima.

Predstavnik Samouprave Srba u Mađarskoj Igor Rus rekao je da je na sastanku bilo reči o prioritetnim pitanjima za Srbe u Mađarskoj, a pre svega o nekoliko odluka mađarske vlade koje treba da budu sprovedene, a odnose se na srpsku zajednicu.

„To su odluke o obezbeđivanju prostora za zabavište u okviru srpske škole Nikola Tesla u Budimpešti, zatim odluka o osnivanju srpskog obrazovnog centra u Segedinu, o uvođenju akademskog rečnika, vraćanju imovine i odluka o budućem muzeju srpske crkve u Sentandreji“, objasnio je Rus.

Podsećajući da će 4. aprila biti održan sastanak Međuvladine srpsko-mađarske komisije, Vulin je rekao da nema opravdanja za to što se ta komisija nije sastajala već pet godina.

„Neshvatljivo je da država pet godina nije razgovarala o pravima Srba u Mađarskoj i da pet godina nije pokazala koliko joj je stalo do srpske zajednice u Mađarskoj“, rekao je Vulin Tanjugu nakon sastanka u Budimpešti. Na sednici komisije će se, dodao je, razgovarati o svim problemima srpske zajednice u Mađarskoj i mađarske u Srbiji, navodeći da se ništa o Srbima u Mađarskoj neće odlučivati bez Srba iz te zemlje.

Kako je rekao, Srbi u Mađarskoj traže ono na šta imaju pravo – da se njihov položaj dalje poboljšava, da se vodi računa o njihovim manjinskim pravima, omogući veći politički uticaj, očuvanje tradicije, kulture i istorije.

„To nije moguće bez podrške mađarske vlade, ali ni bez matice“, rekao je Vulin i dodao da su odnosi dve vlade srdačni, te da takav odnos treba koristiti i za poboljšanje položaja srpske zajednice u toj zemlji.

Upitan šta Srbi u Mađarskoj mogu očekivati od sastanka komisije, Vulin je rekao da treba da očekuju drugačiji pristup i da budu potpuno sigurni da je matica uz njih, da vodi računa o njima i da hoće da učini sve da im život bude lakši i bolji.

„Srpski narod u Mađarskoj ostavio je dubok trag, koji ne sme da bude samo u istoriji i prošlosti već treba da produbljuje svoje tragove i sada i u budućnosti. Srbi ovde nisu samo grupa zadužena za sećanje nego su živ, delatan narod“, rekao je Vulin.

On je poručio da će Srbi, dok god žive u Mađarskoj ili bilo gde van granica Srbije, imati podršku vlade i čitavog naroda, kojima je stalo do njih, dodajući da je siguran i da je Mađarskoj stalo do njenih građana srpske nacionalnosti.

„Tragovi koje je srpski narod ostavio u istoriji i kulturi Mađarske ne mogu da budu izbrisani i Mađarska bi bila mnogo siromašnija da srpske istorije, kulture i tradicije nema na njenom prostoru“, rekao je Vulin.

Vulin je istakao da će, iako ne zna kakav će biti budući zakon o ministarstvima nakon izbora, sigurno biti nekog na koga će Srbi u rasejanju moći da se oslone, jer, kako je rekao, mora da se vodi računa o tome da Srbi žive i van Srbije i da moraju da imaju mogućnost da se nekome obrate.

Izvor: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja