Mladi ambasadori organizovaće tokom marta u niškom „Deli“ prostoru četiri skajp konferencije na kojima će razgovarati sa Srbima koji su postigli uspehe u Švedskoj. „Cilj ovih konferencija jeste da se zainteresovanim Nišlijama prenesu znanja i iskustva koja su njihovi sunarodnici stekli, a kako ovo ne bi bilo jednosmerno prenošenje znanja, Mladi ambasadori će kratkim video-prezentacijama predstaviti kulturu i istoriju Niša Srbima u dijaspori“, istaknuto je na FB profilu ove organizacije.

Prva konferencija održaće se 7. marta od 19 sati kada će sagovornica putem skajpa biti glumica i producentkinja Jelena Mila. Ona je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu debitovala 1989, a 2006. na Velikoj sceni Kraljevskog narodnog pozorišta u Stokholmu. Danas vodi svoju produkcijsku kompaniju M.A.M.M.A i osnovala je prvi festival balkanskih filmova u Švedskoj i Norveškoj – BaNeFF.

Potom će se 14. marta u niškom „Deliju“ virtuelno razgovarati sa Miškom Stanišićem. On je u Stokholmu skoro deset godina vodio „mYUsic club“, koji je promovisao jugoslovensku rok i filmsku kulturu. Danas je suosnivač i kreativni direktor međunarodne mreže „Terraforming“, koja svoja predstavništva ima u Stokholmu, Amsterdamu i Novom Sadu, i preko nje se povezuju eksperti iz Srbije sa kolegama iz drugih evropskih zemalja.

Nedelju dana kasnije, Nišlije će moći da razgovaraju sa svojim sugrađaninom Jovanom Antovićem, koji je završio Medicinski fakultet u Nišu. Proglašen je za najboljeg diplomiranog studenta grada Niša i Univerziteta u Nišu, kao i najboljeg diplomiranog studenta medicine Srpskog lekarskog društva za 1993. godinu. Godine 2000. odlazi na doktorske studije na Karolinska institut u Švedskoj, gde i danas radi kao profesor i viši konsultant na predmetu Klinička hemija, Karolinska univerzitetske bolnice i kao medicinski odgovoran vodi kompletnu koagulacionu dijagnostiku.

Poslednjeg ponedeljka u martu preko skajpa će se u „Deliju“ predstaviti Jovan Radomir, voditelj nacionalne švedske televizije SVT. Na televiziji je zadužen za muzički program i tokom svoje karijere je vodio više muzičkih emisija i uradio intervjue sa mnogim poznatim licima, poput muzičara iz „Ajron Mejdena“ i „Metalike“, Selin Dion, Eminemom… Pored toga, Jovan je napisao knjigu „Moj Balkan“, koja obuhvata najbolje kulinarske recepte, putopise i prikazuje balkanski mentalitet.

Udruženje Mladi ambasadori uz podršku Ministarstva za spoljne poslove, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu realizuju projekat „Kultura za znanje”. Podršku ovom projektu dali su Francuski institut u Nišu, Ambasada Austrije u Beogradu i Ambasada Švedske u Beogradu. Svake nedelje od marta do juna biće organizovana po jedna skajp konferencija tokom koje će uspešni Srbi iz Švedske, Austrije i Francuske prenositi svoja znanja i profesionalna iskustva zainteresovanim Nišlijama.