Srpska dijaspora nema nijednog predstavnika u republičkom parlamentu. Jedini koji je inicirao da se u skupštini nađe poneko iz dijaspore jeste narodni poslanik „Pokreta za preokret“ Janko Veselinović.

„Predlog Pokreta za preokret bio je da dijaspora i Srbi u regionu imaju svoje predstavnike u Narodnoj skupštini Republike Srbije tako što bi se dijaspora i Srbi u regionu podelili na nekoliko izbornih jedinica i birali bi svojih 12 predstavnika. Mi jesmo rekli poslanika, ali smo spremni da u dijalogu sa ostalim političkim strankama razgovaramo i o svojevrsnom specijalnom statusu tih poslanika, kao što u uporednom pravu postoje tzv. poslanici spikeri, koji mogu da odlučuju samo o pojedinim pitanjima koja ih se tiču. U ovom slučaju oni bi mogli da odlučuju o mnogim pitanjima koja se tiču dijaspore i Srba u regionu. Za ovu ideju nismo dobili podršku nijedne stranke. Zašto je tako – ne možemo sa sigurnošću da utvrdimo“.

Veselinović napominje da van Srbije živi još trećina Srba od ukupnog broja i da ih se Srbija nepravedno odrekla.

„Ja bih rekao da su oni potrebniji Srbiji nego Srbija njima. U ekonomskom, političkom, kulturnom i u svakom drugom pogledu bilo bi jako važno da oni imaju svoje predstavnike u Narodnoj skupštini. Pošto je reč o ljudima uspešnim u ekonomiji i politici drugih država, sigurno bi uneli novu dimenziju u rad našeg parlamenta“.

Srbija treba da pitanje predstavnika dijaspore u parlamentu reši po ugledu na zemlje koje imaju značajan broj svojih sunarodnika u rasejanju, ocenjuje lider „Pokreta za preokret“.

„Nisu se znali rezultati predsedničkih ni parlamentarnih izbora u Italiji u poslednja dva izborna kruga dok nisu prebrojani glasovi dijaspore. Italija je uspešna zemlja baš zbog toga što su oni i dijasporu uključili u svoj ekonomski i politički sistem i što su najznačajniji ulagači u Italiji upravo pripadnici italijanske dijaspore koji su uspešni u drugim državama“.

Uprkos tome što njegova inicijativa u Skupštini nije naišla na odobravanje drugih poslanika, Veselinović kaže da neće odustati od ideje da dijaspora i Srbi u regionu imaju spikere u parlamentu.

Marija Marinković