Ilija Šaula, srpski književnik koji živi i stvara u američkoj državi Pensilvaniji, promovisaće tokom ovog meseca svoj prvi roman u tri najveća grada naše zemlje.

Nakon “krštenja” u Torontu, roman-prvenac Ilije Šaule, bajkoviti “Midar”, stiže u Srbiju. Prva promocija će se održati 12. oktobra od 19 sati u Izdavačkoj kući “Prometej” u Novom Sadu, a potom slede beogradska 15. oktobra takođe od 19 sati u Udruženju književnika Srbije, niška 17. oktobra isto od 19 sati u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” i još jedna beogradska 18. oktobra od 19 sati u Matici iseljenika i Srba u regionu. A one koji ne stignu ni na jednu od ovih lokacija očekuje 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga, od 21. do 28. oktobra, na kojem će se “Midar” naći na štandu Izdavačke kuće “Alma”.

Recenzenti “Midara” vele da naslovni junak sa sobom do(nosi) “dah neke vekovima, možda i milenijumima stare tajnovitosti, istovremeno opor i svež miris gustih i divljih šuma, visokih planinskih vrhunaca, mračnih dubodolina i još mračnijih pećina” (Ranko Pavlović); da je u pitanju “velika filozofska ispovest” i da je Šaula “izbegao zamku i izazov da napiše čistu filozofsku knjigu, već vešto i domišljato primenjuje formu romana” (Zdravko Malbaša); da je to “sažet, efektan i izazovan umetnički prikaz prošlosti, sadašnjosti i večnosti, radosti i patnje, smisla i besmisla, prolaznosti i trajanja” (Milica Jeftimijević Lilić).

Šaula je potekao sa Korduna, te u pensilvanijskom Vest Česteru vodi istoimenu književnu radionicu koja objavljuje prvence nadarenih stvaralaca. Do sada je napisao sedam knjiga poezije i proze, od kojih je jedna od najpoznatijih pretposlednja “Bulevar svetlosti – promisli o životu”.

Organizatori poručuju: “Dođite i donesite reči”.

Tekst: Ivan Kalauzović Ivanus
Foto: privatna arhiva Ilije Šaule