Portal „Dijaspora na vezi“ (www.dijasporanavezi.rs) promovisan je, uz prisustvo velikog broja medija i organizacija za saradnju sa dijasporom, u Media i reform centru u Nišu. Ovaj portal je rezultat istoimenog projekta Media i reform centra Niš, koji se realizuje uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, i u saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa dijasporom Grada Niša.

Koordinatorka projekta „Dijaspora na vezi“ Ivana Ilić-Stojadinović rekla je da je „cilj ovog portala da generiše vesti iz iz dijaspore i služi kao izvor informacija pre svega Srbima izvan matice, ali i kao informator matici o aktivnostima i delovanjima u dijaspori. Na ideju za formiranje ovakvog portala došli smo nakon okruglih stolova održanih u Media i reform centru na kojima su predstavnici iz dijaspore istakli kao veliki problem to što nemaju gde da plasiraju informacije o svojim aktivnostima. To je bio podsticaj da pokrenemo sajt koji sadrži informacije iz različitih oblasti – privrede, kulture, obrazovanja, sporta…“

Projekat „Dijaspora na vezi“ jedan je od preko dve stotine projekata koje ove godine finansira Uprava za sardnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova. Pomoćnik direktora pomenute uprave Vukman Krivokuća kaže da je za „njihovo finansiranje izdvojeno ukupno 85.000.000 dinara. Podržali smo projekte koji pospešuju ekonomsku, naučnu, kulturnu, obrazovnu i sportsku saradnju kako sa dijasporom tako i sa našim regionom“.

Grad Niš je kroz Kancelariju za saradnju sa dijasporom partner na projektu „Dijaspora na vezi“. Šefica Kancelarije Bojana Pejčić napominje da „projekat Dijaspora na vezi nije samo informativnog karaktera već je reč o strateškom projektu, koji ima prostora za razvoj, a razvoj se ogleda u tome da otvara vrata za nove međunarodne saradnje“.

Tokom prezentacije se okupljenima putem Skype-a obratio i novinar iz Kanade Zoran Kljajić, koji kaže da je postojanje ovakvog portala dobro došlo, jer je „činjenica da se mediji na srpskom jeziku u Kanadi zbog nedostatka novca gase“.

Koordinator Ivana Ilić-Stojadinović napominje da „iako projekat Dijaspora na vezi traje do jula, sva je prilika da će istoimeni portal funkcionisati mnogo duže, jer se za samo tri nedelje, koliko je sajt aktivan, javilo mnogo zainteresovanih da se reklamira upravo na www.dijasporanavezi.rs“.