Nastupi folklornih i pevačkih društava Srbije i Bugarske, uz predstavljanje grnčarskih proizvoda i različitih rukotvorina na štandovima, čine program dvodnevnog Sajma folklora i grnčarstva koji se ovog vikenda održava u Nišu. Centralni deo programa organizuje Deli prostor, a održaće se u subotu 18. juna, od 18 do 20 sati, na amfiteatru niškog keja.

Prekogranična saradnja dve zemlje, Bugarske i Srbije, donela je novu manifestaciju u grad Niš – “Sajam folklora i grnčarstva”. Ovaj događaj otvoren je za sve zainteresovane posetioce kojima će se predstaviti nekoliko folklornih društava iz Srbije i Bugarske, propraćen i muzičkim programom. Pored toga, posetioci će imati priliku da vide različite radove polaznika radionica grnčarstva, kao i drugih rukotvorina zanatlija iz Niša i partnera iz Bugarske, koji će se  nalaziti na štandovima.

Pozivamo sve građane da se u subotu pridruže događaju, uživaju u tradicionalnim narodnim igrama, saznaju i vide kako se od gline može napraviti pravo malo umetničko delo. Deo izložbe biće prodajnog karaktera, a novac preusmeren u donatorske, humanitarne svrhe, navode iz Deli prostora.

Inače, Deli prostor sa udruženjem “Omladinski pokret za budućnost” iz Montane u Bugarskoj, realizuje projekat „Grnčarstvo za sve (CP4All)“ koji se realizuje u okviru INTERREG-IPA CBC programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija, Evropska unija. Cilj je, kako kažu u Deli prostoru, povećanje turističke atraktivnosti grada Niša, kroz osnivanje grnčarskih studija i obuke u tradicionalnom grnčarstvu i folkloru.