Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, koji će trajati od 03. do 12.avgusta 2021. godine.

Pripadnicima dijaspore ili Srba u regionu biće dodeljene nagrade za doprinos, postignute rezultate i zasluge u oblastima poput unapređivanja odnosa matične države i dijaspore u humanitarnim aktivnostima, razvijanja i jačanja međusobnih veza, unapređivanja ekonomske saradnje; u oblasti politike; u oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija; u oblasti nauke i pronalazaštva;  u oblasti obrazovanja, kao i u oblasti očuvanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Cilj ovog javnog poziva je dodela nacionalnih priznanja, a zainteresovani prijavu mogu podneti mejlom na komunikacije@dijaspora.gov.rs, sa naznakom: „Javni poziv za dodelu nacionalnih priznanja”. Obrazac za prijavu predloga za nacionalna priznanja može se preuzeti na sajtu Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Predlog za dodelu nacionalnog priznanja mogu podneti organizacije dijaspore i organizacija Srba u regionu, udruženja čije su delatnosti usmerene na oblast za koju se predlaže dodela priznanja, diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije; crkve i verske zajednice, dok za priznanje „Majka Srbija” mogu podneti i jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji.

Rezultati javnog poziva biće objavljeni na internet stranici ministarstva spoljnih poslova i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, u roku do 10 dana od dana donošenja odluke o dobitnicima nagrada.

Nacionalne nagrade dodeljuju se jednom godišnje, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Više o ovome možete pročitati na linku.