Teniska reprezentacija Srbije osvajač je premijernog izdanja ATP kupa, a do titule je došla pobedom u finalu nad zvaničnim šampionima Dejvis kupa – selekcijom Španije, rezultatom 2:1.

Reprezentacija koju su činili Novak Đoković, Dušan Lajović, Viktor Troicki, Nikola Ćaćić i Nikola Milojević, predvođeni selektorom Nenadom Zimonjićem, na putu do finala u grupnoj fazi u Brizbejnu bila je bolja od Južne Afrike, Francuske i Čilea, da bi u četvrtfinalu u Sidneju pobedila Kanadu i konačno Rusiju u polufinalu.

Pobedonosni bod srpskom timu doneli su Novak Đoković i Viktor Troicki. Njih dvojica su u odlučujućem meču savladali Felisijana Lopesa i Pabla Karenja Busutu, za nešto više od sat vremena igre.

Ovo je, posle osvajanja pehara Dejvis kupa iz 2010. još jedan veliki trofej za srpski tenis.


Dijasporanavezi.rs će u narednom periodu objavljivati vesti, izveštaje, najave i intervjue koji se tiču Srba u celom svetu, aktuelne vesti u vezi sa dijasporom sa relevantnih sajtova iz zemlje i inostranstva, ali i promovisati i podsticati stvaralaštvo iz dijaspore. Projekat „Dijaspora juga – budimo na vezi“ podržala je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, na Кonkursu za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore (2019).