Prvi srpsko-jevrejski centar „Sveti Sava i Jehuda Alkalaj“ na Ono Academic College-u u Jerusalimu počeo je sa radom, a otvorili su ga predsednik Matice srpske Dragan Stanić i dekan Ono koledža Roba Hartman. Na otvaranju je srpsku i izraelsku himnu izvela primadona Jadranka Jovanović, koja je sa umetnicama Vjerom Mujović i Anom Sofrenović okupljenima održala prvi čas srpskog jezika.

Podsetivši na hodočašće Svetog Save u Jerusalim, prof. Darko Tanasković istakao je istorijske veze i osećanje duboke bliskosti između Srba i Jevreja: „Dva centra u Jerusalimu i Beogradu zajednički grade blok napravljen od najtvrđeg granita, pretvarajući ga u bastion protiv mržnje, a u ime ljubavi“.

Na istoj smo strani istorije, zajedno se borimo za očuvanje dobrih vrednosti, protiv revizionizma i antisemitizma“, izjavio je ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević. Dekanica Ono koledža Tova Hartman istakla je da je to najveći i najrenomiraniji privatni univerzitet, na kojem se u pet kampusa školuje više od 60.000 studenata.

Za uspostavljanje srpsko-hebrejskog reciprociteta u izučavanju kultura i jezika, dva centra – u Jerusalimu i Beogradu, organizovaće seminare, simpozijume, razmenu studenata i profesora, a radiće i na objavljivanju knjiga.

Od prvog hodočašća Svetog Save u Jerusalim 1229. prošlo je 790 godina. Sveti Sava zadužio je ne samo Srbe već i Jevreje, jer je kupovinom kuće Jovana Bogoslova omogućio da ona ostane u hrišćanskim rukama. U kući poznatoj kao Sionska gornica, sačuvane su i relikvije, poput sobe u kojoj je, veruje se, održana poslednja večera, a ispod koje je Davidov grob, drugo mesto hodočašća značajno za Jevreje. Zato mu treba dati zasluženo mesto u Jerusalimu, poručili su osnivači prvog srpsko-jevrejskog centra.

Izvor: rts.rs

Foto: Milena Vujović