Skulptura konceptualne umetnice srpskog porekla Ljiljane Lili Otašević krasi centar ontarijskog grada Sent Ketrins, u blizini Nijagarinih vodopada. Skulptura simbolizuje tradiciju Indijanaca i njihove prve susrete sa evropskim doseljenicima u 17 veku.

“Poziv na bis” predstavlja zatalasanu zavesu na zgradi pozorišta, koje neguje i kulturu starosedelačkih plemena koja ovde zovu Prvim narodima. Zavesa beleži savremene trenutke uspešnih predstava, ali je glavnu inspiraciju umetnica našla u tradicionalnom ručno rađenom indijanskom pojasu, navode na rts.rs, a svaka perla tog pojasa obeležava važne događaje u plemenu i dogovore sa evropskim doseljenicima.

Ti pojasevi sa perlicama za njih imaju estetsku, ceremonijalnu i političku pa čak i komercijalnu vrednost. Taj pojas je vrlo važan u njihovoj kulturi. Sama instalacija ove skulpture bila je jako izazovna, bila je praćena brojnim problemima koje je trebalo rešiti, kao što su tehnički, ali eto izborila sam se sa svim tim. Na kraju, na otvaranju i kasnije, reakcije su bile fantastične“, rekla je Lili Otašević za rts.rs.

Trenutak postavljanja skulpture poklapa se sa obeležavanjem sto pedeset burnih i često tragičnih godina suživota prvih naroda i doseljenika, pa se po otvaranju skulpture govorilo o očuvanju jezika i kulture starosedelaca.

Pored ovog simboličnog indijanskog pojasa i pozorišne zavese u Sent Ketrinsu, skulpture ove umetnice krase prostore i trgove u Torontu, Berlingtonu, Vaterlou, a sledeće godine će biti otvorena u gradu Grinzbi na jugu Ontarija.

Ljiljana Lili Otašević rođena je u Srbiji, gde je zavšila i studije industrijskog dizajna i slikarstvo na Likovnoj akademiji u Beogradu. U Kanadi živi od 1994. godine gde aktivno učestvuje u umetničkom životu kroz izlaganje svojih radova, kako u Kanadi tako i u SAD i na Bliskom Istoku.

Foto: printscreen; rts.rs