Tekst: Ivan Kalauzović Ivanus
Foto: Arhiv Simić / Centar za kulturu Smederevo

Srpska nacionalna akademija u Kanadi i Književna radionica “Kordun” iz Sjedinjenih Američkih Država najavljuju promociju romana i likovnih dela pisca i slikara Bogdana Miščevića u Torontu.

Višedecenijski umetnički stvaralac Miščević, koji živi u Baltimoru, u američkom Merilendu, predstaviće kanadskoj publici svoj dvotomni roman-oratorijum “Boje Botičelijevog glasa” u petak 26. jula od 20 sati u prostoru Srpske nacionalne akademije, u prestonici Ontarija. O ovom delu je književnik Mirko Demić, kako je navedeno na veb-sajtu izdavača “Čigoja”, zapisao:

“U poplavi romana koji se ograničavaju da budu isključivo lične ispovesti i koji od potencijalnog čitaoca traže samo samilost i jeftine sentimente, a od pisaca da igra ulogu žrtve, ovaj roman izneverava takva očekivanja. Za njega bi se moglo reći da je raspevan na način drevnih epova.”

Istog dana, sat kasnije, u galeriji Akademije biće otvorena izožba Miščevićevih likovnih dela, koja će moći da se poseti i u subotu 27. jula, od 11 do 20 časova. Na veb-adresi beogradske Galerije “Arte” o Bogdanovim slikama i crtežima piše:

“Slikarski poriv i umetnički izraz svrstali su Bogdana Miščevića među srpsku fantastiku, koja čini najvažniji balkanski doprinos u modernoj umetnosti. Svoje slikarstvo Miščević opisuje kao san koji večito želi da pretvara u stvarnost koja živi životom jedne davno usnule bajke.”

Miščevićev opus će sem njega prisutnima približiti i njegove kolege književnici: Gordana Petković Laković, Katarina Kostić i Ilija Šaula.

Adresa Srpske nacionalne akademije u Kanadi je 2381 Dundas St W, Toronto, ON M6P 1X2.