Poslednjih godina grad na Nišavi neretko je stecište inovativnih projekata posvećenih ojačavanju veza sa sve brojnijim rasejanjem. Ovom prilikom ukazujemo na dva.

Prvi je “Digitalizacija kulturnog nasleđa srpske dijaspore u SAD”, kojim inicijator Kulturni centar “Srpski Vašington” želi da baštinu američkih Srba približi njihovim sunarodnicima u matici i ostalim zajednicama širom sveta, ali i da je sačuva za buduće generacije. U tu svrhu su članovi “Srpskog Vašingtona” pokrenuli veb-platformu www.vasington.org, na kojoj se svi zainteresovani mogu uključiti u projekat i doprineti njegovoj uspešnosti tekstovima, foto, audio i video snimcima i drugim sadržajima koji svedoče o kulturno-umetničkim aktivnostima naših ljudi na tlu Amerike.

Još jedna inicijativa koja zavređuje pažnju jeste Projekat “eDijaspora”, nastao partnerstvom Informaciono-komunikacionog centra “eDijaspora” i Eparhije niške Srpske pravoslavne crkve. Tako je rođen veb-servis www.edijaspora.rs, putem kojeg sa bilo koje tačke na planeti možete samo jednim klikom poručiti i na kućnu adresu za kratko vreme dobiti neki od izvoda iz crkvenih matičnih knjiga krštenih i miropomazanih, venčanih ili umrlih. Iz “eDijaspore” najavljuju i nove usluge, u skladu sa razvojem elektronske uprave i u duhu saradnje sa emigracijom korišćenjem naprednih tehnologija.

Realizaciju oba projekta pomogla je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Tekst i foto: Ivan Kalauzović Ivanus,
Radio-televizija Srbije