Nišlije i Nišlijke, unutar i van granica Srbije, imaju još malo vremena da se prijave za učešće u jedinstvenom pilot-projektu koji sprovode Ujedinjene nacije i Grad Niš.

Slanje novca iz dijaspore u maticu sigurno, lako, transparentno i jeftino ciljevi su projekta “Doznake zasnovane na blokčejn tehnologiji za grad Niš”, čija se eksperimentalna faza završava 7. septembra. Sve do tada se zainteresovani mogu prijaviti za učešće putem portala sigurnoilako.rs popunjavanjem formulara i na taj način svojim najbližima u Srbiji poslati novac uz proviziju ne veću od tri odsto, umesto trenutnih deset kod drugih vidova brzog transfera.

Uplate iz stranih zemalja, od 100 evra ili američkih dolara, vršiće se nakon 12. septembra, a njihovi korisnici u Nišu će biti u prilici da ih potroše za plaćanje računa (jednu polovinu sume) i kupovinu životnih potrepština (drugu polovinu sume), u roku od pet dana od dana prijema novca, najkasnije do 15. oktobra.

“Pošiljalac iz dijaspore će novac slati korišćenjem namenske onlajn-platforme, a primalac će taj novac upotrebiti pomoću digitalnog vaučera sa kju-ar kodom. Pilot-projekat treba da pokaže kako ovakav način transfera novca funkcioniše, da bi u budućnosti bio mnogo šire primenjivan”, kaže Željka Topalović programska saradnica Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) za finansije, menadžerka pilot-projekta.

Inicijalna ideja za ovakav projekat potekla je upravo od UNDP-ja, čiji su predstavnici, uverivši se u kapacitete grada Niša za razvoj naprednih tehnologija, odlučili da testiranje transfera doznaka iz rasejanja pomoću blokčejn tehnologije započne baš tu, u nekadašnjem centru elektronske industrije.

“Zbog velikog broja ljudi u dijaspori koji su iz Niša, i uopšte zbog nemalo onih koji šalju novac, došlo se na ideju da bi naš grad bio najpovoljnije mesto da se jedan ovakav projekat testira, ali i zahvaljujući stalnom nastojanju da ovo ponovo bude centar naprednih tehnologija”, potvrdio je Milan Ranđelović, načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte koja u ime Grada Niša učestvuje u ovom jedinstvenom projektu.

Partneri UNDP-ja i Grada Niša tokom trajanja pilot-projekta su kompanije “AID:Tech” (Irska), koja je donirala blokčejn platformu otvorenog koda, i “Stripe” (SAD), koja je specijalizovana za bezbedne transakcije putem interneta.

Detaljnije informacije dostupne su na portalu sigurnoilako.rs.

Tekst: Ivan Kalauzović, Media i reform centar Niš
Foto: vadimguzhva, Thinkstock