Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Grad Niš su otpočeli realizaciju Inicijalnog plana projekta čiji je cilj usmeravanje i pojeftinjenje transfera doznaka iz rasejanja.

Prema podacima Narodne banke Srbije, prosečan priliv doznaka iz dijaspore je proteklih godina iznosio oko 2,7 milijardi evra, odnosno 8,2 odsto BDP-a, što je bio i ostao jedan od tradicionalno najstabilnijih priliva novca iz inostranstva. Ovi podaci ne čude, s obzirom na to da čak 23 odsto građana naše zemlje ima bar jednog člana svoje porodice u rasejanju.

Ipak, doznake se često upotrebljavaju za ono čemu nisu namenjene, dok su naknade za prenos velike: do deset odsto od ukupnog iznosa. Zato Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) želi da projektom zasnovanom na “blokčejn” tehnologiji osigura transparentan i brz transfer, sa provizijom u proseku do tri odsto.

“Inicijalni plan projekta, tj. prototip kojim će se ispitati mogućnosti za punu implementaciju, je počeo juna i trajaće do oktobra tekuće godine. Plan će se realizovati u Nišu, koji je odabran zbog jakih i bliskih veza sa dijasporom, te otvorenosti lokalne samouprave za saradnju, ali i reputacije grada kao centra elektronske industrije i razvoja novih tehnologija”, kažu u UNDP-ju.

Glavni ciljevi prototipa projekta su: obezbeđivanje praćenja i transparentnosti priliva doznaka iz rasejanja (pre svega iz Nemačke, Švajcarske, Francuske i SAD) u maticu, njihovo usmeravanje ka društveno odgovornoj kupovini i sigurniji, lakši i jeftiniji transfer (bez posrednika). Realizaciju prototipa odobrila je Stelijana Nedera, zamenica stalne predstavnice UNDP-ja u Srbiji, i u potpunosti podržala Narodna banka Srbije, koja je i sama planirala da testira i eventualno počne sa primenom blokčejn tehnologije za doznake iz dijaspore.

Ovim povodom će UNDP i Grad Niš sutra (20. jula) od 13.30 sati u Gradskoj kući potpisati Memorandum o razumevanju. Partneri tokom trajanja prototipa projekta biće i kompanije “AID:Tech” (Irska), koja će donirati blokčejn platformu otvorenog koda, i “Stripe” (SAD), koja je specijalizovana za bezbedne transakcije putem interneta.

Tekst: Ivan Kalauzović Ivanus
Foto: Maxsim, Fotolia