Na inicijativu crkveno-školske opstine, Generalni konzulat u Čikagu organizuje konzularni dan u  nedelju, 1.aprila 2018.godine u pravoslavnom hramu Svetog Stefana Dečanskog  (3543 W Leland Ave. Chicago).

Predstavnici Generalnog konzulata će  od 12 do 14 časova biti na raspolaganju građanima i odgovarati na pitanja iz konzularne nadležnosti. Iz Konzulata napominju da se ovom prilikom ne podnosi zahtev za pasoš, jer se ovi zahtevi mogu isključivo podneti u prostorijama Generalnog konzulata.

Predstavnici Konzulata će ovom prilikom obrađivati zahteve za  prijavu braka sklopljenog u državi Ilinois i prijavu rođenja deteta rođenog takođe na teritoriji države Ilinois radi upisa u maticne knjige u Srbiji. Detalje u vezi sa prijavom braka i prijavom rodjenja deteta mozete naći na sajtu Konzulata. 

Za podnošenje zahteva za prijavu braka ili prijavu rođenja deteta na konzularnom danu biće dovoljno da se donesu američki izvod iz matične knjige venčanih (Marriage Certificate) i americki izvod iz matične knjige rođenih (Birth Certificate). Usluga potrebnog overenog prevoda se naplaćuje 78 dolara po dokumentu. Konzulat će biti u mogućnosti da za podnete zahteve pribavi overu dokumenta pečatom Apostille uz naplatu takse od 2 dolara, koliko inače košta taksa za tu uslugu u Illinois Secretary of State. Takođe, potrebno je da se tom prilikom donese pasoš Republike Srbije kao i njegova kopija, (bez obzira na važnost). Na licu mesta će se popunjavati i potpisivati potrebni formulari. Obavezno je prisustvo oba supružnika, odnosno oba roditelja. Konzularna taksa  se naplaćuje isključivo u gotovini. 

 

Foto: planetaputovanja.com