Uz finansijsku pomoć Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, niška Organizacija civilnog društva “Proaktiv” poslednjih meseci sprovodi projekat registracije kulturnih manifestacija srpskog rasejanja.

Pojedinci i organizacije u dijaspori i regionu, samostalno ili pomognuti institucijama, iz godine u godinu priređuju čitav spektar manifestacija širom sveta na kojima se predstavljaju srpska kultura, maniri, običaji i umetnost i time doprinosi poboljšanju slike naše zemlje i naroda u inostranstvu na najbolji mogući način.

Ti događaji su i stecišta susreta Srba u državama boravka, njihovog međusobnog povezivanja i ukrupnjavanja zajednica dijaspore u jedinstveno tkivo srpskog naroda van granica otadžbine, čime se oblikuje zalog nematerijalnih resursa svake vrste.

Ipak, oni su za institucije matice vrlo često nevidljivi, jer su neusmereni, nedovoljno promovisani i samim tim nepostojeći. Njihovi pokretači neretko su neinformisani o konkursima koji ih se tiču, pa podrška nehotice izostaje. Zbog odsustva podrške veliki broj manifestacija nestaje, iako su godinama tradicionalno održavane.

“Iz tog razloga, ovim projektom želimo da načinimo prvi korak ka većoj vidljivosti kulturnog stvaralaštva dijaspore, a to je svakako registracija kulturnih dešavanja koji se u ime Srba i Srbije organizuju od Kanade do Australije”, kažu u “Proaktivu” i pozivaju organizatore događaja u rasejanju da popune registracioni formular kojem se direktno može pristupiti ovde.

Tekst: Ivan Kalauzović Ivanus
Foto: Ken Srail