Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević i ministar rada i socijalne zaštite Rusije Maksim Anatoljevič Topilin potpisali su u Moskvi Sporazum o socijalnoj sigurnosti.

Đorđević, koji je član državne delegacije u poseti Rusiji,  istakao je nakon potpisivanja ovog dokumenta da dve zemlje zaslužuju jedan ovakav sporazum jer je neophodno da imaju dobre odnose u svim oblastima. On je naveo da je Sporazum o socijalnoj sigurnosti od izuzetne važnosti za građane Republike Srbije koji žive i rade u Ruskoj Federaciji.

“Njegovim potpisivanjem svi naši državljani koji odlaze na rad u Rusiju, kao i građani te zemlje koji dolaze na rad u Srbiju, mogu da ostvare pravo na penziju”, objasnio je ministar. Đorđević je istakao da je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije stvaranje boljih uslova za život i rad njenih građana i da će se u skladu sa tim truditi da se svima obezbedi sigurnija i spokojnija budućnost.

Sporazum o socijalnoj sigurnosti reguliše ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, i to pravo na starosnu, prevremenu starosnu penziju, invalidsku i porodičnu penziju, zatim, pravo na naknadu pogrebnih troškova, kao i pravo na davanja u slučaju povrede na radu i profesionalne bolesti.  Ovaj sporazum daje mogućnost licima koja nemaju dovoljno staža osiguranja navršenog primenom svojih nacionalnih propisa da ostvare pravo na penziju sabiranjem perioda osiguranja navršenih u obe države ugovornice. Za utvrđivanje prava na davanje u skladu sa odredbama ovog sporazuma uzima se u obzir i staž osiguranja koji je, prema pravnim propisima strana ugovornica, navršen pre njegovog stupanja na snagu. 

 

Izvor i foto: www.dijaspora.gov.rs