Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku do 2011. godine u Austriju se preselilo vise od 14.500 mladih ljudi iz Srbije koji imaju između 15 i 29 godina. Onima koji su otišli na studije, najčešći problem je vađenje prve i produžetak vize.

“Kako su zakoni promenjeni i istog momenta stupili na snagu, nisu nam ostavili prostora da delujemo, promenimo i na kraju krajeva, ostvarimo bolje uslove. Institucije su sve rigoroznije, kada se radi o tzv. državama „trećeg sveta“. Ogroman problem u ovoj situaciji jeste – novac. Po zakonu osobe ispod 24 godine treba da imaju na računu oko 6.000€ (491,43€ mesečno). Osobe iznad 24 godine – 10.000€ (889,84€ mesečno)”, izjavila je predsednica Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) – Beč Dajana Čavić.

Ona ističe da na ovaj iznos opet utiču i drugi faktori, poput toga da li je osoba zaposlena, koliko zarađuje, koliko plaća stan… Međutim, kada je student na neki način i sakupio novac, potreban je dokaz o poreklu novca. “Dokaz može biti napisan i overen od strane sudskog tumača, ili je dovoljna i jedna rečenica napisana rukom i naravno overena potpisom onog koji daje izjavu. Dešava se i da je nepohodna dostava platnih lista, te se i na taj način može dokazati. Koja je potvrda potrebna uglavnom kažu službenici magistrata. Mogućnosti su razne, međutim ni za jednu se ne može sa sigurnošću reći da neće biti problema i da neće tražiti ništa naknadno od potvrda, jer sve zavisi od slučaja do slučaja”, objašnjava Čavićeva.

Kada i gde se može produžiti viza u Beču?

Zahtev za produženje vize se najranije može podneti tri meseca pre njenog isteka, a najkasnije dan pre njenog isteka. U slučaju da ste bili sprečni da vizu produžite na vreme, vaš zahtev se može regularno produžiti ukoliko dokažete da ste iz opravdanih razloga bili sprečni da to učnite na vreme (npr. opravdanje od lekara). U tom slučaju imate rok od dve nedelje da podnesete zahtev sa svim neophodnim dokumentima. Svaka produžena studentska viza važi godinu dana.

Sertifikat o priznavanju jezika

Pre par meseci došlo je do promena kada je reč o sertifikatima o priznavanju jezika, što je dovelo u zabunu mnoge studente.  Do pre samo par meseci potreban sertifikat o priznavanju jezika se razlikovao na univerzitetima, međutim na snagu je stupilo novo pravilo koje kaže: ukoliko je osoba na studije došla SA diplomom i poznavanjem jezika, prihvataju se svi sertifikati (ÖSD, Talc, Daf, EPD, Goethe…). Ukoliko osoba na studije dolazi BEZ prethodnog poznavanja jezika, potrebno je da pohađa tzv. „nultu godinu“ (Vorstudienlehrgang), priznaje se isključivo EPD sertifikat (koji nivo zavisi od fakulteta). Listu institucija gde možete dobiti ove sertifikate možete pronaći na sledećem linku.

Koliko sati nedeljno studenti mogu da rade?

Olakšica za naše studente bi zasigurno bili studentski krediti ili stipendije. Na žalost, iz organizacije OSSI kažu da već par godina nisu uspeli da dođu do takvih informacija i mogućnosti.“Kako stipendije nemamo, veliki broj studenata je u potrazi za poslom. I ovde postoji problem i odbacivanje naših ljudi, iz razloga što se potvrda za rad dobija NAKON nalaženja posla, što se čeka do šest nedelja. Kako se poslodavcima ne čeka i uglavnom im je potreban neko ko bi odmah počeo sa radom, naši studenti u velikoj meri budu odbijeni. Od 1. oktobra imamo pravo na 20h rada nedeljno, pređašnja dozvola je bila do 10h nedeljno. Jedna od pogodnosti noviteta jeste i ta što je poslodavac dužan da plaća osiguranje”, kaže Dajana Čavić.

Smeštaj – studentski domovi i WG-stanovi

Kada je reč o studentskim domovima, Čavićeva kaže da je najbitnije konkurisati bar pola godine ranije.  “Čekanje odgovora može potrajati, a opet, možete biti odbijeni. Najsigurnija opcija je otići lično, sa već pripremljenom kaucijom. Cene su raznolike (od 250€ do 600€), kao i ponude soba u domovima”, dodaje ona. Iz OSSI-ja preporučuju dа trаžite domove u prvom, četvrtom, šestom, sedmom, osmom i devetom bečkom okrugu. Ovi domovi pripadaju ’’širem” centru Bečа, te su univerziteti lаko dostupni. Spisak svih studentskih domova u Beču, možete pronaći ovde.

Sve više studenata se opredeljuje za WG-stanove (Wohngemeinschaft). U pitanju je tip smeštaja u kom studenti žive u određenoj vrsti zajednice. Student za sebe iznajmljuje jednu od soba u stanu, a ostale prostorije (kuhinja, kupatilo, toalet, ostava) deli sa svojim cimerima. WG stanovi su uglavnom prostrani, pa u jednom stanu može da živi i po šest ili sedam osoba. Sobe su uglavnom od oko 15 kvadrata, sa krevetom, ormanom i radnim stolom. Cene WG smeštaja se kreću između 300 i 500 evra na mesečnom nivou, ali uz pažljivu pretragu mogu se pronaći i jeftinije varijante. Sajtove koji vam mogu pomoći pri traženju idealnog WG stana možete pronaći na sajtu OSSI-ja.

Socijalna sigurnost

Srbija i Austrija imaju potpisan Sporazum o socijalnoj sigurnosti, kojim sva lica koja su osigurana u Srbiji, imaju pravo na zaštitu i u Austriji. Posebno važna informacija za studente je deo ugovora koji se odnosi na zdravstveno osiguranje. Tako osiguranici iz Srbije imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u Austriji u hitnim slučajevima. Kako biste ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu u Austriji (ambulante WGKK – Wiener Gebietskrankenkasse) nepohodno je da iz loklane filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) u Srbiji zatražite SRB A3 obrazac. Ovaj obrazac možete iskoristiti prilikom podnošenja zahteva za studentsku vizu. Obrazac treba odneti na overu u WGKK i tako smanjite troškove od 54,11€ na mesečnom nivou. Ipak, ovim putem ne dobijate E-Card (elektronsku zdravstvenu knjižicu).

Dajana Čavić ističe da, iako OSSI Beč nema kancelariju u kojoj bi mogli da ih posete studenti i razreše eventualne nedoumice, oni informišu studente preko grupa na društvenim mrežama (Facebook, Instagram). Gotovo svi odgovori na pitanja jednog studenta mogu se pronaći i na sajtu ossaw.at. OSSI možete kontaktirati i mejlom na info@ossaw.at. 

 

Tekst: Marta Savić

Foto: study-abroad.uchicago.edu, ossaw.at,traummatten.de wien.gv.at.,