Srpska nacionalna akademija i Udruženje pisaca Desanka Maksimović organizuju promociju knjige Gordane Petković Laković Zašto smo otišli. Promocija će biti održana 18. novembra u 18 časova po lokalnom vremenu u prostorijama SKUD-a Oplenac u Kanadi, na adresi 895 Rangeview rd. Mississauga.

“Većina nas iz ovog zbornika našla se u Kanadi, za koju bi se moglo reći da je svet u malom i da se stoga emigranti u njoj ne osećaju kao potpuni stranci ili građani drugog reda. Za ovaj projekat sam odabrala ljude koji će najslikovitije prikazati postjugoslovenski kanadski mozaik. Pred vama su ispovesti osoba različitog obrazovanja, statusa i vere, a sa teriorije stare Jugoslavije. Na početku sam želela da ih intervujišem, ali sam odustala da bih izbegla uniformisanost, koja bi, sigurno je, uticala i na to da ostanemo bez onog najvrednijeg u svakoj priči: bez emocija koje su nas pratile i koje nas prate zbog toga što smo otišli“, poručila je Gordana.

Centralna publikacija Kanadskog matinea na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu bio je zbornik Zašto smo otišli, u kojoj je objavljen i jedan od poslednjih intervjua koji je dao nedavno preminuli Boris Spremo. O odlasku iz Jugoslavije i novoj domovini, Kanadi, pišu odseljeni vrhunski intelektualci iz svih krajeva SFRJ, povratnici, nekoliko autora odseljenih u Grčku, Ameriku, Rusiju, kao i autori koji su ostali u otadžbini.