Filmsko ostvarenje igrano-edukativnog karaktera o životu kneza Lazara Hrebeljanovića, od rođenja pa do Gazimestana, zamisao je mladog reditelja Marka Marinkovića. Da bi ugledalo svetlost dana, neophodna je pomoć dobrih ljudi, javlja za RTS Ivan Kalauzović Ivanus.

Srednjovekovni knez Lazar, uz čije ime u epici neretko stoje reči “sveti” i “car”, vladao je Moravskom Srbijom, feudalnom državom u dolini tri Morave, iz prestonog grada Kruševca, od Maričke do Kosovske bitke. Ono što o njemu nismo (na)učili u školi, možda ćemo saznati pomoću sedme umetnosti.

Ambiciozni i svestrani Kruševljanin Marko Marinković, inače nastavnik istorije, želi da, kako kaže, film “Knez Lazar” bude od koristi svima: prosvetnim radnicima, kulturnim institucijama, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, turističkim organizacijama, njegovom rodnom gradu, dijaspori, generacijama koje dolaze…

“Na projektu radimo već tri godine. Sa novcem koji smo do sada obezbedili snimljen je promotivni video. Ukupni troškovi filma iznose minimum 40.000 evra, a putem kampanje koja je startovala 23. oktobra želimo da sakupimo 20.000”, dodaje Marko.

Plan je da “Knez Lazar” traje četrdeset pet minuta i da nalikuje ostvarenjima sa američkog kanala “History”. Naslovna uloga poverena je Vojinu Ćetkoviću, a kneginje Milice Biljani Nikolić. Kneževski par u mlađim danima dočaraće Miloš Đurović i Marta Bjelica, lik malog Lazara Mateja Tomić, dok je rola naratora pripala Goranu Dimitrijeviću. Scenario potpisuje Danijel Vizi.

Marinkovićev film su, pored ostalih, u proteklom periodu podržali i pomogli: Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije, Grad Kruševac, Narodni muzej Kruševac, Kruševačko pozorište, Turistička organizacija grada Kruševca, Eparhija kruševačka, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu, vitezovi “Svebor družine sveti knez Lazar” iz Kraljeva, niško Udruženje za saradnju sa dijasporom “Matica” i mnogi pojedinci iz zemlje i inostranstva.

“Ukoliko sve protekne kako treba, tj. ako bude bilo dovoljno novca, premijera će biti krajem 2018. godine”, obećava Marinković.

Više informacija o načinu na koji se snimanje ovog filma od nacionalnog značaja može pomoći, naći ćete na veb-sajtu www.filmknezlazar.rs ili kontaktirajte autora na imejl info@filmknezlazar.rs.

Izvor: Radio-televizija Srbije
Foto: Lazar Počekovac
Video: promo filma “Knez Lazar”