Dokumentarac o niškom akustičarskom triju, koji sa režiserske strane potpisuju Vladimir Ristić i Boban Rajković, a producentske Oliver Paunović, biće prikazan u bioskopu “AMC” u Rouzmontu, Ilinois 1. decembra od 19 časova.

Peti Festival srpskog filma u Čikagu održaće se od 29. novembra do 3. decembra i obuhvatiće osam filmova, pet igranih i tri dokumentarna. Među njima će se naći i “Lutajuća srca – arhiv emocija”, priča o muzičkom sastavu čije pesme sećaju na osmu deceniju prošlog veka.

Grupu “Lutajuća srca” su u Nišu 1970. godine osnovali i činili: Spomenka Đokić (vokal), Milan Marković (gitara, klavir, violončelo, prateći vokal) i Miroljub Jovanović (gitara, prateći vokal). Oni su svojevremeno često nastupali na festivalima i osvajali nagrade, te ušli u istoriju eks-jugoslovenske muzike. Generacije ih naročito pamte po hitovima “Još malo” i “Jefimija”.

Film “Lutajuća srca – arhiv emocija” je premijerno prikazan avgusta 2016. na niškim “Filmskim susretima”, nakon čega su usledile projekcije širom zemlje. Ovaj kinematografski zapis “Siti marketing centra” su uspomenama na vreme “Lutajućih srca”, kao i na saradnju sa njima, uveličali: Zdravko Čolić, Kornelije Kovač, Nenad Milosavljević, Bilja Krstić, Vojkan Borisavljević, Peca Popović, Radoš Bajić i drugi.

“Veoma sam ponosan. Njihove pesme žive sve ove godine i zato sam želeo da iza toga ostane dokumentarni trag. Mislim da ‘Lutajuća srca’, ali i svi ljudi sa prostora bivše Jugoslavije i iz dijaspore, zaslužuju jednu ovakvu priču”, kaže producent Oliver Paunović.

Organizatori su saopštili da predstojeći Festival srpskog filma u Čikagu posvećuju nedavno preminulom glumačkom velikanu Ljubiši Samardžiću i da je ovogodišnji festivalski slogan “Film se živi”. Više informacija na www.serbianfilmfest.com.

Tekst i foto: Ivan Kalauzović Ivanus
Video: City marketing centar