Prvi Pesnički karavan Korenima u pohode, održava se od 23. do 27. oktobra 2017. godine, na relaciji Frankfurt – Oplenac – Niš – Lisine – Despotovac – Beograd. Kao deo Pesničkog karavana, u Nišu je održano književno veče Domovina se brani lepotom. Ovom prilikom književnici iz dijaspore susreli su se sa književnicima iz Niša.

„Sa nama je dvadesetak pisaca iz rasejanja, a u Nišu smo kako bismo nastavili dobru saradnju sa institucijama u gradu, poput Niškog kulturnog centra, Lutkarskog pozorišta, kao i sa brojnim književnicima iz Niša. Najbolji primer naše dobre saradnje je pozorišna predstava za decu Čudesna družina jedne stonoge koja je rađena po motivima pesama koje su pisali pisci iz dijaspore, a izveli glumci Lutkarskog pozorišta u Nišu“, rekao je Ljubiša Simić, predsednik Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta na Majni.

Kulturni program Srba u inostranstvu predstavlja čuvanje i negovanje srpske kulture, tradicije i jezika, kao i unapređenje i povezivanje Srbije na kulturnom planu sa dijasporom.

 “Maternji jezik u tuđini dobija značenje koje u svakodnevnim okolnostima nema. Nije više samo sredstvo izražavanja i simbol identiteta, već i jedini imetak koji sa sobom nosimo gde god da se nalazimo. Veza sa maticom se prekida kod generacija koje su rođene u inostranstvu, te politika očuvanja i okupljanja Srba izvan matice treba da bude usmerena ka deci i mladima”, poručio je portparol Srpskog foruma Nemačke i član Udruženja pisaca „Sedmica“ Dragan Jeftić.

Udruženje pisaca „Sedmica“ iz Frankfurta na Majni osnovano je 1995. godine, a posvećeno je očuvanju maternjeg jezika, literature i kulturnog nasleđa za mlađe generacije u dijaspori. Održava kontakt između autora i čitaoca, matice i dijaspore, kroz brojne književne večeri, promocije knjiga, tradicionalne Majske i Oktobarske susrete pisaca dijaspore gde kao goste poziva književnike iz matice.

Književno veče Domovina se brani lepotom organizovali su Sekretarijat za kulturu i informisanje Grada Niša, Udruženje Sedmica, uz pomoć Američkog kutka Niš.

 

Tekst i foto: Marta Savić