Naš književnik Radomir Smiljanić dobitnik je međunarodnog priznanja „Pupinova medalja”, koju dodeljuje američko-srpska Fondacija Mladen Selak. Ovo vredno priznanje uručeno mu je 9. oktobra, na dan Pupinovog rođenja, u Pupinovom rodnom Idvoru, za biografski roman o našem slavnom naučniku Mihajlo Pupin-Srbin za ceo svet.

„Koliko znam, u Srbiji sam jedino ja napisao dokumentarni roman o našem velikanu. Bil Gejts je rekao da nije bilo Pupinovih kalemova, ne bi bilo ni informatičke revolucije, znači ni kompjutera, ni interneta, mobilnih telefona…Stvorio je grupu sjajnih naučnika, tri njegova saradnika su dobitnici Nobelove nagrade. Jedini je kome je na Kolumbija univerzitetu podignut spomenik u prirodnoj veličini. Dakle, Pupin je delovao i naučno i politički i edukativno”, zaključio je Smiljanić za RTS.

Fondacija Mladen Selak svake godine nagrađuje najistaknutije mlade pronalazače, obnovila je rodnu kuću Mihajla Pupina, pomaže Srpsku akademiju nauka i umetnosti i Beogradski univerzitet, donira Srpsku pravoslavnu crkvu.

 

Izvor: www.rts.rs

Foto: www.mc.rs