Srpsko pozorište u Mađarskoj je 7. oktobra, pred prepunim gledalištem sale “Atila Kasaš” u Nacionalnom pozorištu u Budimpešti, izvelo predstavu “Sentandrejsko jevanđelje”, rađenu po tekstu i u režiji Milana Rusa.

Nastupilo je više od dvadeset glumaca, od kojih se mnogi pojavljuju u po nekoliko zahtevnih uloga. Komad su svojim glasovima efektnijim učinili članovi Srpskog hora “Sveti Serafim Sarovski” iz Zrenjanina.

Srpsko pozorište u Mađarskoj je ovu predstavu izvelo tri puta tokom iste nedelje. Nakon generalne probe pred publikom u Desci, “Sentandrejsko jevanđelje” je oduševilo gledaoce na Međunarodnom festivalu “Synergy 2017” u Novom Sadu, a dva dana potom komad je izveden i u Budimpešti.

Nakon dva sata spektakla, u kojem je stara i večita biblijska priča obojena nešto drugačijim bojama, tradicijom i narodnim običajima, na sceni se pred glumcima i publikom pojavio i direktor Nacionalnog pozorišta Atila Vidnjanski, koji se zahvalio na predstavi i pozvao ansambl na naredna gostovanja u ovoj teatarskoj kući.

Direktor Srpskog pozorišta u Mađarskoj Milan Rus zahvalio se Atili Vidnjanskom na mogućnosti da glumci Srpskog pozorišta u Mađarskoj nastupe na jednoj od scena najprestižnije pozorišne kuće u Mađarskoj.

Tekst i foto: Srpske nedeljne novine, Budimpešta