Četvorogodišnja Katarina Gavrić iz Klivlenda, država Ohajo, izvela je himnu Dečjeg hora “Sveti Sava”, kojeg je član, u centralnom delu Bašte Srbije, vrtu Klivlendskih kulturnih bašti, tokom proslave tradicionalne manifestacije “Dan jedinstvenog sveta” (One World Day) krajem avgusta.

Himna nazvana “Cvetovi iz klivlendske bašte” govori o srpskim velikanima koji u Bašti imaju biste, ali i o samom horu koji od osnivanja 2002. godine vodi rođena Šapčanka dr Nada Martinović i novim naraštajima srpske zajednice u drugom po veličini gradu Ohaja. Premijerno je izvedena i emitovana 2016. na američkoj televiziji “Foks” (Fox), a u Srbiji na Radio Beogradu i RTS-u.

Premijera himne u jutarnjem programu američke TV Foks

U vreme premijere, upravo je (tada trogodišnja) Katarina Gavrić osvojila sve simpatije i postala zaštitini znak himne. Muziku “Cvetova iz klivlendske bašte” komponovala je Vesna Veljković, dok je aranžman i produkciju potpisao Zoran Bogdanović Riči, oboje doajeni domaće dečje pesme. Inicijator nastanka i tekstopisac himne je novinar i publicista Ivan Kalauzović Ivanus.

Izvođenje himne za Dan jedinstvenog sveta u Srpskoj kulturnoj bašti 2016. godine

Opširnije o Dečjem horu “Sveti Sava” i Srpskoj kulturnoj bašti možete pročitati u reportaži RTS-a, svojevrsnoj preteči himne, OVDE.
Više informacija o himni “Cvetovi iz klivlendske bašte” ćete naći OVDE.

Tekst: Dijaspora na vezi
Foto: Harry Weller