U prostorijama bečkog restorana „Gabel&Co“, nedavno je otvorena zajednička izložba slika akademske slikarke Milice Paunović i grafičkog dizajnera Marije Iričanin. Izložba je podržana od strane SPKD „Prosvjeta“ iz Beča, a za posetioce će biti otvorena do 4. novembra 2017. godine, kada će biti organizovano njeno svečano zatvaranje.

Osim predstavljanja radova mladih umetnica, u ideji o samoj izložbi  sadržana je zajednička težnja da se bečkoj publici predstavi deo srpske kulture i tradicije. Vlasnik restorana,  Vlada Radovanović,  vrlo rado je podržao ovu zamisao, jer se i sam bori za očuvanje srpske kulturne baštine, kao i promociju srpske kulture u inostranstvu, prenosi Prosvjeta iz Beča.

Marija Iričanin i Milica Paunović; Foto: Prosvjeta Beč

Publika je, osim u divljenju umetničkim delima mladih umetnica, mogla da uživa u divnom glasu mlade pevačice Katarine Kovačević, pobednice takmičenja Ja imam talenat, koju je na gitari pratio talentovani Aleksandar Đurić. Marija Iričanin, mlada umetnica koja živi i radi u Beču, najveću podršku i inspiraciju za svoje slike nalazi u svojoj porodici i prijateljima.

Moje slike predstavljaju moje lično viđenje odnosa među ljudima, odnosa čoveka prema čoveku, i emocija, gde su lica i oči ogledalo ljudske duše. Naša svakodnevica nas sve više odvaja od osećaja pripadnosti, jednakosti i povezanosti, a iza svih „maski“ koje smo stavili, ostajemo mi sami i naše emocije, duboko sakrivene od drugih. Boje i oblici koje koristim na svojim slikama simbolizuju emocije, pripadnost i plodove naših najskrivenijih misli, ogledalo nas samih„, kaže Marija Iričanin. 

Milica Paunović iz Priboja, do sada je izlagala svoje radove na preko petnaest kolektivnih, a imala je i dve samostalne izložbe. 

U mojim slikama se nalaze elementi stvarnosti koji su prikriveni, redukovani ili skroz izbrisani. Povod slikanja potiče iz određenih melodija (muzike) i neposrednog dešavanja iz okoline. Osnovno sredstvo mog likovnog jezika je boja – koja se negde uklapa, seče, lomi, spaja… Motivi su apstraktni – ogoljeni od opisa. Asocijacijsku predstavu želim da dočaram na svom radu sa što jednostavnijim formama, da bih istakla što sažetiju priču, mišljenje ili lični stav o svakodnevici,“ rekla je Milica Paunović.

 

Izvor: www.rts.rs

Foto: Prosvjeta Beč