Kulturni centar Srbije u Parizu promovisaće 51. izdanje Bitefa od 6. do 20. septembra sa tri kulturna događaja pod sloganom Nebo nad Bitefom (1967-2017). uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Prvi u ovom nizu dogđaja je retrospektivna izložba plakata U susret 51. Bitefu, koja je otvorena 6. septembra, a koja predstavlja dijahronijski pregled pola veka trajanja Festivala. Posredstvom 50 izloženih Bitefovih plakata u galerijskom delu pariskog srpskog kulturnog centra, smeštenog na Sen Martinu preko puta Muzeja savremene umetnosti Žorž Pompidu, posetiocima će se pružiti uvid u programske koncepcije Bitefa, njegove teorijske orijentacije, sa težnjom da se prenose duh poleta stalnog istraživanja mogućnosti novih pozorišnih tendencija.

Plakate potpisuju renomirani umetnici – grafički dizajneri, art direktori, kreativne agencije i studija, koji su svojim vizuelnim rešenjima plakata iskazivali Bitefovo traganje za izrazima koji pripadaju budućnosti pozorišne umetnosti. Izložbu prati video prezentacija Događaj – Bitef (1967-2017) koja u formi kolažnog foto-prikaza takođe dokumetuje istoriju Festivala.

Osvrnuvši se na upečatljive i uzbudljive izvođače u proteklih 50 godina, među kojima su mnogi upravo gostujući na Bitefu stekli svetsko priznanje, foto-materijal video prezentacije izražava misiju Festivala da prepozna dolazeće generacije umetnika, kritičku svest i znanje selektora Festivala koji su umeli da vrednuju novine u svetu pozorišta i donosili ih u Beograd, a na taj način ih pokazivali celom svetu, jer je ceo pozorišni svet, preko svojih reprezentativnih gostiju, bio uvek prisutan na Bitefu.

Ove dve vizuelne prezentacije Festivala osmislio je Bitefov autorski tim koji čine kustos Vesna Bogunović, dizajnerka Jelena Stojanović  i njihov saradnik Nenad Šugić.

Najvažniji događaj promovisanja Bitefa u Parizu najavljen je za 13. septembar, Panel: Bitef i francusko pozorište – pola veka povezivanja kultura. 

Na panelu će umetnički direktor festivala Ivan Medenica voditi razgovore o značaju i vrednostima zastupljenosti francuske kulture na Bitefu sa eminentnim francuskim pozorišnim delatnicima.

Planiran je i razgovor sa miljenikom beogradske publike, režiserom Žorisom Lakostom, kome će ovom prilikom biti uručena Specijalna nagrada Jovan Ćirilov prošlogodišnjeg 50. Bitefa za predstavu Suite N°2.

Izvor i foto: rts.rs