Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije poziva sve zainteresovane pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu (Mađarske, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Albanije i Slovenije) starosti od 18 do 35 godina da se prijave za dodelu stipendija Vlade Republike Srbije u okviru projekta “Srbija za Srbe iz regiona”. Konkurs je otvoren do 18. septembra. 

Projekat podrazumeva stipendiranje studenata iz zemalja regiona, koji će u prvoj fazi Projekta pohađati on-line kurs srpskog jezika (nivo A1). U drugoj fazi nakon uspešnog položenog testa, stipendisti će imati intezivnu nastavu srpskog jezika sa boravištem u Republici Srbiji.

U narednim fazama Projekta predviđeno je pohađanje osnovnih, master i doktorskih akademskih studija prema interesovanjima stipendista, a u skladu sa ponuđenim studijskim programima na srpskom jeziku ili nastavom na srpskom jeziku uz mogućnost konsultacije na engleskom jeziku od strane Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu i Univerziteta u Nišu.

Kandidati iz Republike Makedonije, Mađarske, Rumunije i Slovenije koji imaju znanje srpskog jezika ne pohađaju pripremnu godinu učenja srpskog jezika već se odmah upisuju na osnovne, master ili doktorske akademske studije. Polaganje prijemnog ispita na izabrani fakultet će se održati u drugom upisnom roku koji se održava tokom septembra meseca 2017. godine.

Stipendija obuhvata: besplatnu vizu za privremeni boravak, besplatnu nostrifikaciju srednjoškolskih/visokoškolskih isprava, plaćene troškove pripremnog kursa srpskog jezika i izabranih studija, plaćen smeštaj i ishrana u ustanovama studentskog standarda, zdravstveno osiguranje i stipendiju u iznosu od 15.000,00 dinara.

Kandidati koji ispunjavaju uslove za dobijanje stipendije, popunjeni formular zajedno sa potrebnom dokumentacijom, dostavljaju nadležnim Diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u državama u kojima žive.

Selekciju i rangiranje kandidata će vršiti Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz preporuku Saveta za Srbe u regionu, a u skladu sa navedenim uslovima za dobijanje stipendije.

Prijavni formular možete preuzeti ovde.

Foto: pixabay.com

Izvor: dijaspora.gov.rs