Najveći svetski iznajmljivač bicikala “Ofo” počinje sa radom i u Austriji. Čuveni start-ap, koji su 2014. godine osnovali kineski studenti, nudi inteligentan i fleksibilan transportni sistem za gradove, čiji je cilj da podstiče ekološki saobraćaj i bicikl učini omiljenim prevoznim sredstvom.

Za početak će u bečkom Leopoldštatu biti postavljeno dve stotine ovih bicikala žute boje, u okviru jednomesečne testne faze. Tokom tog probnog perioda, građani će bicikle koristiti besplatno, dok će posle njegovog isteka iznajmljivanje koštati 50 centi za 30 minuta i plaćaće se kartično.

Kao i u drugim gradovima, u Beču će postojati nadležna služba, koja će brinuti o žutim dvotočkašima i raspoređivati ih tamo gde je najveća potražnja. Bečlije će uz pomoć mobilne aplikacije biti u prilici da vide gde ih čeka najbliži bicikl, a otključavaće ga očitavanjem kju-ar koda.

Nakon završetka vožnje, bicikl će moći da se parkira na bilo koje mesto predviđeno za to, a korisnici koji ih budu ostavljali na preporučenim lokacijama dobiće bonuse.

Tekst: Eurocomm-PR
Foto: Stephan Doleschal