Udruženje novinara Srbije (UNS), uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, po peti put raspisuje konkurs namenjen novinarima medija i organizacija Srba iz regiona za studijski boravak i desetodnevnu besplatnu obuku u UNS-u i redakcijama u Srbiji.

Uslov je da kandidati žive u zemljama regiona i da rade u medijima ili organizacijama u regionu koji pripremaju informativni sadržaj na srpskom jeziku. Kako bi se prijavili, zainteresovani treba da pošalju biografiju i kratko motivaciono pismo (ne duže od 1500 karaktera) na vesna.masalovic@uns.rs do 1. oktobra 2017. godine.

Kandidatima koji budu uključeni u program studijske prakse će u oktobru 2017. godine biti omogućen boravak u veb-redakcijama u Srbiji, uključujući i veb-redakciju UNS-a. Oni će imati obuku na besplatnoj onlajn-platformi „WordPress“ i naučiće specifičnosti pisanja za onlajn-izdanja. Steći će osnovna teorijska i praktična znanja o autorskim pravima na internetu, upotrebi multimedijalnih sadržaja i njihovom plasiranju na internet platforme, te o proveri informacija na internetu, korišćenju infografike i optimizaciji sadržaja za pretraživače (SEO).

Praksu u beogradskim redakcijama su 2013, 2015. i 2016. godine imali predstavnici „Srpskih nedeljnih novina“ i Kulturnog i dokumentacionog centra Srba iz Mađarske, časopisa „Novosti“ i „iZVOr“ iz Hrvatske, Kulturno-informativnog centra Srba „Spona“ iz Makedonije, „Radio Temišvara“ i nedeljnika „Naša reč“ iz Rumunije, veb-portala „Identitet“ i udruženja „Morača-Rozafa“ i „Sveti Jovan Vladimir“ iz Albanije, veb-portala „In4S“, televizije „Novi“ i Udruženja novinara iz Crne Gore, „Studentskog žurnala“ iz Bosne i Hercegovine, radija „Univox“ iz Slovenije i „Srpskog kola“, časopisa Saveza Srba iz regiona.

Izvor: Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Foto: Eric Bailey