Bračni par iz Kanade, Đuro i Ilinka Trifunović, nije imao dece. Stoga su testamentom odredili da se posle njihove smrti milion kanadskih dolara pokloni nekoj dečjoj zdravstvenoj ustanovi u Beogradu. Rođaci su odlučili da taj dragocen poklon daruju Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić”.

Đuro i Ilinka su rodom iz sela Kosovo kod Knina. U Kanadu, gde su se bavili živinarstvom, iselili su se nakon Drugog svetskog rata. Životna ušteđevina koju su zaveštali bolesnoj deci najveća je pojedinačna donacija data nekoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji u poslednjih trideset godina, a konkretno Institutu “Dr Vukan Čupić” od kada postoji.

Zahvaljujući pomoći bračnog para Trifunović, za Institut su već nabavljeni savremeni aparati i obnovljene su laboratorije i odeljenja u kojima se leče mali bolesnici koji boluju od retkih i teških bolesti. Doc. dr Slaviša Đuričić kaže da je Odelјenje za kliničku patologiju, kojeg je načelnik, sasvim renovirano, te da su unapređeni kvalitet rada i zaštita zaposlenih koji su u svakodnevnom kontaktu sa toksičnim hemikalijama.

Tekst: Rada Đokić Stojadinović, Radio-televizija Srbije
Foto: Privatna arhiva, RTS